Siirry sisältöön

Turvaa sydämesi ja valtimosi – tunne riskisi

Tiesitkö, että Diabetes moninkertaistaa valtimotaudin riskin? Diabetesta sairastavilla on kohonnut riski sydän- ja valtimosairauksien, kuten sydäninfarktin ja aivoverenkiertohäiriöiden, kehittymiseen. Riski on muuhun väestöön nähden noin kaksinkertainen.

Riski nousee kuitenkin tätäkin enemmän kuin diabetesta on sairastettu pitkään, tai siihen liittyy jo lisäsairaus. Lisäsairauksiksi lasketaan esimerkiksi silmänpohjissa todettu muutos tai lievä munuaistauti kuten albuminuria. 

Tule mukaan Diabetes ja valtimotauti -webinaariin 1.4. klo 17. Asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä Diabetesliitosta luennoi aiheesta. Laita kalenteriin!

Diabeteksessa korkea verensokeri aiheuttaa kroonista matala-asteista tulehdusta ja vaurioittaa verisuonten seinämiä, tehden niistä alttiimpia kolesterolin kertymiselle. Lisäksi insuliiniresistenssi ja siihen liittyvät aineenvaihdunnan häiriöt, kuten kohonneet triglyseridiarvot ja matala HDL-kolesteroli eli ns. hyvä kolesteroli, lisäävät sydän- ja valtimosairauksien riskiä entisestään. 

Riskiä lisäävät korkea verensokeritaso, korkea verenpaine ja kohonneet veren rasva-arvot. Erityisesti LDL-kolesteroli, eli ns. paha kolesteroli, on merkittävä sydän- ja valtimosairauksien riskitekijä, ja siksi hoidon tärkein aihe.

Jokaiselle diabetesta sairastavalle tulisikin arvioida oma sydän- ja valtimotapahtumien riski, ja asettaa sen perusteella LDL-tavoitetaso.

Arvioi riskitasosi

  • diabetekseesi liittyy kohde-elinvaurio, kuten albuminuria tai retinopatia, tai 
  • sinulla on vähintään kolme merkittävää riskitekijää: tupakointi, hypertensio, dyslipidemia, lihavuus, insuliiniresistenssi, rasvamaksa, valtimotaudin sukurasitus, tai 
  • sinulla on tyypin 1 diabetes, jota olet sairastanut yli 20 vuotta, tai 
  • sinulla on jo todettu valtimotauti.

Erityisen suuressa valtimotautiriskissä olevan LDL-kolesterolitavoite on alle 1,4. 

  • diabeteksesi kesto on yli 10 vuotta, tai
  • sinulla on yksittäinen merkittävä riskitekijä: tupakointi, hypertensio, dyslipidemia, lihavuus, insuliiniresistenssi, rasvamaksa, valtimotaudin sukurasitus. 

Suuressa valtimotautiriskissä olevan LDL-kolesterolitavoite on alle 1,8. 

  • diabeteksesi kesto on alle kymmenen vuotta eikä sinulla ole muita riskitekijöitä, ja olet iältäsi nuori. Nuorella tarkoitetaan tässä T1-diabeteksessa alle 35-vuotiasta ja T2-diabeteksen osalta 40-50-vuotiasta.

Kohtalaisessa valtimotautiriskissä olevan LDL-kolesterolitavoite on alle 2,6. 

Miksi LDL-kolesteroli on tärkeä hallita?

LDL-kolesteroli kertyy verisuonten seinämiin ja aiheuttaa niihin rasvakertymiä, jotka voivat johtaa valtimoiden ahtautumiseen ja tukkeutumiseen. Tämä voi aiheuttaa sydänkohtauksen, aivohalvauksen tai alaraajojen verenkiertohäiriöitä.

Tyypin 2 diabeteksessa riski tähän on korostunut. Siksi LDL-kolesterolin hoitaminen tiukkaan tavoitteeseen on erityisen tärkeää diabetesta sairastaville. 

Keskustele oman lääkärisi tai hoitajasi kanssa sinulle sopivasta tavoitteesta. 

Mitä voit tehdä kolesteroliarvojesi parantamiseksi?

1

Elintapamuutokset

Ruokavalio: Vähennä tyydyttyneen rasvan ja transrasvojen käyttöä. Suosi pehmeää rasvaa, kuten kasviöljyjä ja kalasta saatavia rasvoja. 

Liikunta: Säännöllinen liikunta parantaa rasva-arvoja ja sydämen terveyttä. 

Painonhallinta: Ylipainon vähentäminen auttaa alentamaan LDL-kolesterolia. 

2

Lääkehoito

Useimmat diabetesta sairastavat tarvitsevat lääkitystä saavuttaakseen LDL-kolesterolitavoitteensa. Eri valmisteita on useita ja niitä voidaan myös käyttää yhdistelmiä tiukan tavoitteen saavuttamiseksi. 

On tärkeää ottaa lääkkeet säännöllisesti ja lääkärin ohjeiden mukaan. 

3

Säännöllinen seuranta

Kolesteroliarvojen säännöllinen seuranta on olennainen osa tyypin 2 diabeteksen hoitoa. Verikokeissa mitattavat LDL-kolesteroli ja muut rasva-arvot kertovat, miten hyvin hoito tehoaa ja tarvitseeko sitä muokata. 

Muista, että hyvä LDL-kolesterolin hallinta on yksi tärkeimmistä keinoista pienentää sydän- ja valtimosairauksien riskiä.  

Selvitä henkilökohtainen valtimotautiriskisi sekä LDL-tavoitteesi ja pienennä sydän- ja valtimotautisi riskiä!

Kaupallinen yhteistyö: Amgen Ab:n ja Diabetesliiton viestintäkampanja diabetesta ja esidiabetesta sairastavien valtimotautiriskeistä.

Amgenin ja Diabetesliiton logot