Siirry sisältöön

Perustietoa diabeteksesta

Tyypin 2 diabetes on aineenvaihduntasairaus, joka voi kehittyä pitkän ajan kuluessa ja joka ei aina aiheuta voimakkaita oireita. Sairaus puhkeaa monen tekijän summana, sillä sen taustalla on useita riskitekijöitä.

Ruoka

Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn sopii samanlainen, terveellisen ruokailun suosituksen mukainen ruoka kuin kaikille muillekin. Päivittäiset ruokailutottumukset kannattaa rakentaa yksilöllisesti omien mahdollisuuksien, makumieltymysten ja voimavarojen mukaisesti.

Painonhallinta

Tyypin 2 diabeteksen puhkeamista voidaan useimmiten ehkäistä tai ainakin viivyttää. Ehkäisyn keinoja ovat liikkuminen, terveelliset ruokailutottumukset, tupakoimattomuus ja painonhallinta. Painonhallinta on tärkeä osa diabetesriskin hallintaa.

Liikkuminen

Liikkumisella on useita positiivisia vaikutuksia. Se parantaa sokeritasapainoa ja veren rasva-arvoja ja tukee painonhallintaa. Mielekäs liikkuminen tuo myös iloa ja virkistää mieltä.

Elintapamuutos

Elintapamme koostuvat päivittäisistä, pienistä valinnoista, joilla vaikutamme sekä kehomme että mielemme hyvinvointiin. Mitä muutoksen suunnittelussa ja toteutuksessa tulisi ottaa huomioon, jos tarve muutokseen herää?

Uni

Hyvin nukutun yön jälkeen olo tuntuu virkeältä ja energiseltä, mikä on hyvä alku päivälle. Unella on kuitenkin paljon myös suoranaisia terveysvaikutuksia. Huono nukkuminen voi lisätä tyypin 2 diabeteksen riskiä.

Mielen hyvinvointi

Hyvinvoiva mieli rakentuu ihmisen suhteessa ympäristöönsä, itseensä, muihin ihmisiin ja aiempiin kokemuksiinsa. Kokemus merkityksellisestä elämästä on erinomainen suoja mielen hyvinvointia uhkaavia riskitekijöitä vastaan.

Diabetespolut palvelevat monia kohderyhmiä

Neljä diabetespolkua eli diabeteksen omahoidon polut on tarkoitettu kaikille diabeteksesta tietoa tarvitseville. Ne toimivat myös diabetesta sairastavien kanssa työskentelevien ammattilaisten ohjaus- ja neuvontatyökaluna. Polut tehtiin STEAn rahoittamassa Hyvinvoinnin polut -hankkeessa vuosina 2021 – 2024 yhteistyössä muun muassa hyvinvointialueiden diabetesammattilaisten kanssa.

Lisätietoja ja kehittämisehdotukset

Satu-Mari Tolonen

Tolonen Satu-Mari

viestintäasiantuntija

050 364 9781