Siirry sisältöön

Tällä sivulla olevassa taulukoissa on kerrottu ruokien hiilihydraattimääriä. Taulukoissa merkintä HH g tarkoittaa annoksen hiilihydraattimäärää grammoina. Nämä ovat keskimääräisiä tietoja. Tuotekohtaiset tiedot löytyvät elintarvikepakkauksista.

Hiilihydraattitaulukoihin on merkitty ruokia, joista on tarpeen arvioida hiilihydraattimäärä pikainsuliinia annosteltaessa ja joissa hiilihydraattimäärä on vähintään 5 grammaa hiilihydraattia / annos. 
 
Ei lainkaan tai hyvin vähän hiilihydraattia: 

Harjoittele hiilihydraattiarviointia

Viljavalmisteet

Ruoka-aineAnnosHH noin g
Leipäpieni viipale (20-25 g) 
tavallinen viipale (30-35 g)      
10 
15 
Leipäpari, useimmat palaleivätmolemmat puolet 25 
Sämpyläpieni (n. 40 g) 
keskikokoinen (n. 60 g) 
20 
30 
Patonkinoin 10 cm pala (50-60 g) 25-30 
Näkkileipätavallinen viipale (n. 15 g) 10 
Hapankorppu, kapea3 kpl10 
Hapankorppu, leveä2 kpl10 
Karjalanpiirakkakeskikokoinen (60-70g) 20-25 
Pieni karjalanpiirakka (coctailpiirakka)1 kpl (n. 40 g) 10-15 
Puuro, veteen keitetty1 dl 10 
Puuro, maitoon keitetty1 dl 15
Velli, maitoon keitetty2 dl 15 
Aamiaismurot1 dl 10 
Mysli2 rkl 10 
Hiutaleet, esim. kaura, 4-viljan1 dl 15-20 
Taco-kuori2 kpl 15 
Tortillapohja, keskikokoinenhalkaisija n. 20 cm (40 g) 20 
Pikanuudelit1 pussi, kuivapaino n. 60 g  
1 pussi, kuivapaino n. 90 g 
40 
60 
Talkkuna2 rkl 10-15 
Ohrasuurimot, kuivana  1 dl (80-85 g) n. 50 
Kaurasuurimo/kauranjyvä, kuivana  1 dl (n. 70 g) n. 40 
Jauhot, vehnä  
Jauhot, ruis ja ohra  
1 dl (65-70 g) 
1 dl (55 g) 
45-50 
35 

Leivonnaiset, kahvileivät, keksit

Ruoka-aineAnnosHH noin g
Pieni lastenkeksi1 kpl (paino 3-5 g) 2-3 
Keksi, vohvelikeksit1 kpl (paino 7-10 g) 
Täytekeksi  1 kpl (paino 15-20 g) 10
Pullaviipale  1 kpl, ohut, n. 1 cm (n. 20 g) 10
Kääretorttu  1 viipale (20 g) 10
Pikkupulla  1 kpl (40-50 g) 20-25
Täytekakku  1 pala (n. 60 g) 20
Marjapiirakka  1 pienehkö pala (50-60 g) 20-25
Munkki, pieni, ilman hilloa  1 kpl (n. 50 g) 20
Hillomunkki, pieni  1 kpl (n. 50 g) 20-25
Munkki, keskikokoinen, ilman hilloa  1 kpl (n. 80 g) 35-40
Hillomunkki, iso  1 kpl (90-100g) 40-50
Välipalakeksi  1 kpl (30 g) 15-20
Croissant, mini  1 kpl (30-40 g) 10-15
Croissant  1 kpl, keskikokoinen (n. 60-70 g) 20-25
Korvapuusti  1 kpl, keskikokoinen (n. 60 g) 30
Kuivakakku  1 viipale (n. 30 g) 15
Berliininmunkki  1 kpl (100-120 g) 55-65
Joulutorttu  1 kpl, keskikokoinen (40-50g) 15-20
Tippaleipä  1 kpl (40-50 g) 20-25
Muffini  
pieni
keskikokoinen
iso

1 kpl (35-40 g) 
1 kpl (n. 70-80 g) 
1 kpl (n. 100 g) 

15-20
30-35
50
Viineri 1 kpl (n. 80 g) 25-30

Peruna, pasta, riisi ym.

Ruoka-aineAnnosHH noin g
Peruna  keskikokoinen (60 g), 
noin kananmunan kokoinen 
10 
Perunasose  1 dl 10-15
Pasta, makaroni (keitetty)  1 dl 15
Nuudeli (keitetty) 1 dl 10 
Riisinuudeli (keitetty) 1 dl 15-20 
Riisi (keitetty)  1 dl 15-20 
Riisi-ohra, ohrasuurimo (keitetty) 1 dl 15
Peruna-, punajuuri- ja italiansalaatti 1 dl 10
Valkosipuli- ja kermaperunat 1 dl 10-15

Hedelmät, marjat, soseet, hillot

Ruoka-aineAnnosHH noin g
Omena, kotimainen pieni 1 kpl (paino kuorineen 70-80 g)  5  
Mandariini  1 kpl (paino kuorineen 80-90 g) 5
Kiivi, pieni / keskikokoinen  1 kpl (paino kuorineen 70-100 g) 5
Viinirypäle  1 dl (paino 70 g) 10 
Appelsiini, omena, päärynä 
keskikokoinen / pienehkö  
1 kpl (paino kuorineen 150-160 g) 10-15 
Greippi, keskikokoinen  1 kpl (paino kuorineen n. 400 g) 15 
Omena, iso  1 kpl (paino kuorineen 250-300 g) 20  
Banaani, keskikokoinen  1 kpl (paino kuorineen 170-180 g) 20 
Appelsiini, iso  1 kpl (paino kuorineen 350-400 g) 20-25 
Säilykeananas (omassa liemessä)  2 rengasta 10 
Säilykeananas (sokeriliemessä)  2 rengasta 15 
Aprikoosi, kuivattu
Aprikoosi,  tuore, punnittu kivineen
3 kpl (n. 20 g) 
3 kpl (n. 100 g) 
10 
15 
Cherimoya, kumkvatti, granaattiomena ja
sharon = persimoni = kaki 
n. 100 g syötävää osaa 15 
Luumu, tuore
Luumu, kuivattu
2-3 kpl (n. 120 g) 
3-4 kpl (n. 25 g) 
10
10
Papaija / Guava -   syötävä osa  100-120 g 10 
Mango -   syötävä osa  100 g 15 
Persikka, nektariini  1 kpl (140-150 g kuorineen ja kivineen) 10 
Taateli, kuivattu  3kpl (n. 25 g) 10 
Viikuna, kuivattu  2 kpl (n. 30 g) 15 
Rusinat  2 rkl 10 
Vesimeloni  150 g ilman kuorta  
300 g kuorineen  
10 
10 
Marjat, tuoreet, keskimäärin  2-3 dl (120-150 g) 10 
Vadelma  4 dl (n. 200 g) 10 
Kirsikat  n. 1,5 dl (paino kivineen n. 100 g) 10 
Pakastemarjat, sulaneet  1 dl 10 
Hedelmä- tai marjasose, makeuttamaton  1 dl 10 
Hillo, marmeladi  1 rkl 5-10 
Puolukkasurvos, sokeroitu  2 rkl 10 
Marjakeitto, kotitekoinen, ei lisättyä sokeria  2 dl n. 10 

Vihannekset, palkokasvit, pähkinät, manteli

Ruoka-AineAnnosHH noin g
Herne, ilman palkoa (tuore tai pakastettu)1 dl (n. 60 g)5
Kypsennetyt juureksetn. 1,5 dl (n. 100 g)5
Pavut (kuivatuista keitetyt)1 dl (n. 70-80 g)10-15
Linssit (kuivatuista keitetyt)1 dl (n. 80 g)10-15
Maissi1 dl (n. 60 g)15
Rosolli1 dl5
Pähkinät, maapähkinä ja cashewpähkinä
Useimmat muut pähkinät
1 dl
1 dl
n. 10
alle 5
Manteli1 dl5

Maitovalmisteet, kasvijuomat ja jäätelöt

Ruoka-aineAnnosHH noin g
Maito, piimä  lasillinen (2 dl)10
Maito, laktoositon  lasillinen (2 dl)5
Kaurajuoma*lasillinen (2 dl)15
Soijajuoma*  lasillinen (2 dl)5
Riisijuoma lasillinen (2 dl) 20
Maitorahka, makeuttamaton  1 dl 5
Maustamaton jugurtti, viili  2 dl 10
Maustettu jugurtti, viili 1 purkki (2 dl) 20-25
Maustettu rahka 1 purkki (2 dl) 15-20
*keskiarvo, tarkista tuotekohtainen
hiilihydraattimäärä pakkauksesta
Kasvipohjaiset välipalatuotteet (jugurtin ja rahkan
kaltaiset): vaihtelua paljon, tarkista tuotekohtainen
hiilihydraattimäärä pakkauksesta  
Irtojäätelö  1 dl (n. 50 g) 10-15
Tarkista jäätelöiden tuotekohtainen
tieto pakkauksesta
Jäätelöpuikko  1 puikko (35-40 g) 
1 iso puikko (70-80 g)
10 
20-30
Mehujäät  1 puikko (50-70 g) 
1 iso puikko (80-100 g)
10-15 
20-25 
Jäätelötuutti  
Iso jäätelötuutti  
1 tuutti (65-70 g) 
1 tuutti (100-120 g) 
20-30 
35-45 

Lämpimät ruuat, valmisruuat, kastikkeet

Ruoka-aineAnnosHH noin g
Kinkku- tai kirjolohikiusaus  1 dl 10-15 
Risotto  1 dl 10-15 
Lasagne  1 dl 15
Lihaperunasoselaatikko  1 dl 10-15 
Lihamakaronilaatikko  1 dl 15-20 
Lanttu-, peruna-, porkkanalaatikko  1 dl 15-20 
Maksalaatikko  1 dl 20-25 
Kaalikeitto, ilman perunaa  lautasellinen (3 dl) n. 5 
Kasvissosekeitot  lautasellinen (3 dl) n. 10-15 
Pinaatti- ja kesäkeittolautasellinen (3 dl) 15-20 
Hernekeitto  lautasellinen (3 dl) 20-30 
Makkara- kala-, lihakeitto  lautasellinen (3 dl) 
(riippuu perunan määrästä, jos 2 perunaa:)
20
Kaalikääryleet  1 kpl (80-90 g)  10-15 
Pinaattiohukaiset  4 kpl (60-80 g) 15-20 
Veriohukaiset  4 kpl (n. 80 g) 10-15 
Broileripyörykät
(kotitekoisissa yleensä vähemmän hh)
4 kpl (60-70 g) n. 5 
Lihapyörykät (eines/valmispyörykät)
(kotitekoisissa yleensä vähemmän hh)
4 kpl (n. 60 g) n. 5 
Kasvispyörykät  4 kpl (n. 80 g) n. 10 
Kalapyörykät  5 kpl (n. 80 g) n. 5 
Kalapuikot  2-3 kpl 10
Sushi, maki ja nigiri
(koot vaihtelevat)
1 kpl (keskikokoinen) 4-5 
Jauhelihapihvit (eines/valmispihvi)
(kotitekoisissa yleensä vähemmän hh)
1 pihvi (n. 65 g) n. 5 
Lindströminpihvit  1 pihvi (50-60 g) n. 5 
Kasvispihvit  2 kpl (100-120 g) 10-15 
Lihapiirakka  1 kpl (100 g) 30-35 
Grahamlihapiirakka  1 kpl (70 g) 25 
Grillimakkara  
Lihaisa grillimakkara (huom!)
1 kpl (100 g) 
1 kpl (100 g) 
5-10 
0-alle 5 
Mustamakkara  n. 15 cm (110 g) 15-20 
Ryynimakkara  1 kpl (n. 100 g) 15-20 
Ruskea kastike, sienikastike  1 dl n. 5 
Valkokastike  1 dl 5-10 
Valmiit kastikeainekset, useimmat1 dl n. 5 

Jälkiruuat

Ruoka-aineAnnosHH noin g
Marjarahka  1 dl 10-15 
Marja- ja hedelmäkiisseli  1 dl 10-15 
Hedelmäsalaatti tuoreista hedelmistä1 dl 10
Hedelmäsalaatti, säilyke, sokeriliemessä1 dl 15
Pannukakku  1 pala (100 g) 20
Marjapuuro, vispipuuro  1 dl 15-20
Vaniljakastike  1 dl 10-15
Ohukaiset  3-4 pientä, itsetehtyä (noin 50 g)
tai
4 ”kaupan” ohukaista (noin 80 g)
10 
 
20-25 
Mämmi  1 dl (120 g) 30-35 

Pikaruuat

Ruoka-aineAnnosHH noin g
Hampurilainen, tavallinen  1 kpl 30 
Kerroshampurilainen  1 kpl 40
Ranskalaiset perunat  1 dl 15-20
Pitsa, eines   1 kpl (200 g)50-60
Pitsa, ravintola  1 kpl 70-90

Makeiset, suolaiset naposteltavat

Ruoka-aineAnnosHH noin g
Kovat ja pehmeät karkit, irtokarkit,
kurkkupastillit, marmeladi  
100 g 80-90 
Lakritsi, toffee  100 g 70-80 
Lakritsi  1 pieni patukka (15 g) 10 
Pehmeät (”sitkeät”) pastillit  100 g 50-60 
Salmiakki  1 rasia (40 g) 20-25 
Suklaa  100 g 
1 patukka (40 g) 
50 
20 
Jugurtti- ja suklaarusinat  100 g 60-70 
Perunalastut, maissilastut ja juustonaksut
noin 50-60% painosta hiilihydraattia 
Perunalastut  5 dl 30-35 
Maissilastut  5 dl 30-35 
Juustonaksut  5 dl 15-20 
Popcorn  5 dl 10 
Suolapähkinät  1 dl5-10 
Kuorrutetut pähkinät  1 dln. 20 

Juomat

Ruoka-aineAnnosHH noin g
Täysmehu, tuoremehu, nektari1 dl 10 
Virvoitusjuomat, sokerilla makeutetut, useimmat*
*jotkut osittain makeutettu energiattomilla makeutusaineilla, tarkista hiilihydraattimäärä pullosta  
1 dl 10 
Virvoitusjuomat, sokerittomat (light), useimmat*
*jotkut osittain makeutettu sokerilla, tarkista hiilihydraattimäärä pullosta 
1 dl 0
Makuvedet ja mehukivennäisvedet: vaihtelua paljon, tarkista tuotekohtainen hiilihydraattimäärä pakkauksesta 
Höyrymehu laimentamaton, ei lisättyä sokeria1 dl 10 
Höyrymehu laimentamaton, sokeroitu2 rkl 15
Light/sokeriton mehu (energiaton makeutusaine)1 dl 0
Kaakaojauhe, sokerillinen 
2 rkl sokerillista kaakaojauhetta ja 2 dl maitoa
2 rkl  
2 dl 
10  
20 
Kotikalja 2 dl 5-10 
Sima, teollinen2 dl 20 
Glögijuoma, sokerillinen, alkoholiton1 dl 10 

Tulostettava taulukko

Tulostettavaan hiilihydraattitaulukkoon on valittu tavallisimmat, merkittävästi hiilihydraattia sisältävät ruoka-aineet, jotka on huomioitava ateriainsuliinin annostelussa.

Tulostettava taulukko on kaksipuolinen A4. Se on suunniteltu taiteltavaksi haitariksi. Kun tulostat taulukon siten, että valitset ”käännä lyhyensivun ympäri” tai ”flip on short edge” tai vastaavan valinnan, sivut tulostuvat samaan suuntaan arkin molemmin puolin.

Abbot FreeStyle 3 -sensorimainos