Raskausdiabetes
Raskausdiabetes on raskauden aikana ensimmäistä kertaa ilmenevä sokeriaineenvaihdunnan häiriö. Noin joka viides raskaana oleva nainen saa raskausdiabeteksen. Raskausdiabetes toistuu usein seuraavissa raskauksissa.
Raskausdiabeteksella voi olla vakavia vaikutuksia raskauden ja synnytyksen kulkuun sekä äidin että syntyvän lapsen kannalta. Raskausdiabetes yleensä korjaantuu synnytyksen jälkeen, mutta se lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.
Aktiivisella raskausdiabeteksen ehkäisyllä ja hoidolla voit onneksi vaikuttaa tilanteeseen. Pitämällä huolta itsestäsi raskausaikana autat sekä itseäsi että lastasi välttämään sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä ja lihavuutta myöhemmin elämässä.
Raskausdiabeteksen riskitekijät:
- ylipaino
- perintötekijät
- yli 40 vuoden ikä
- aiempi yli 4,5-kiloinen lapsi
- aiempi raskausdiabetes
- sokeri aamuvirtsassa
- munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS).
Raskausdiabeteksen toteaminen
Raskausdiabetes todetaan sokerirasituskokeella, joka tehdään yleensä 24.–28:nnella raskausviikolla. Jos riskit ovat suuret, koe tehdään jo 12.–16:nnella viikolla.
- Tutkimus aloitetaan aamulla klo 8–10. Varaa kokeeseen riittävästi aikaa, sillä se kestää runsaat 2 tuntia.
- Ennen koetta ole syömättä 12 tuntia, mutta aamulla ennen tutkimuksen aloitusta voit juoda lasillisen vettä.
- Ensin sinulta otetaan verikoe, jonka jälkeen sinulle annetaan juotavaksi 5 minuutin aikana 3 desiä vettä, johon on liuotettu glukoosia.
- Tämän jälkeen siirryt odotustilaan, kokeen aikana pitää välttää liikkumista.
- Sinulta otetaan verikokeet uudestaan 1 ja 2 tunnin kuluttua.
Raskausdiabetes todetaan, jos yksi tai useampi näistä toteutuu:
- verensokerin paastoarvosi on 5,3 mmol/l tai enemmän
- verensokerisi tunnin kuluttua kokeen alusta on 10,0 mmol/l tai enemmän
- verensokerisi kaksi tuntia kokeen alusta on 8,6 mmol/l tai enemmän.
Jos sinulta löydetään raskausdiabetes, saat hoidonohjauksen neuvolassa ja tarvittaessa synnytyssairaalan äitiyspoliklinikassa. Neuvola opastaa sinua mittaamaan verensokeria itse kotona, omaseurannan mittausten määrä ja ajankohta sovitaan yksilöllisesti. Mittausvälineet saat neuvolasta tai hoitotarvikejakelusta.
Raskausdiabeteksen aikana verensokerin tavoitearvosi ovat:
- aamulla ennen syömistä alle 5,5 mmol/l
- tunnin kuluttua syömisestä alle 7,8 mmol/l
Raskausdiabeteksessa ruokavalion rooli on merkittävä. Hoidon tavoitteena on sekä sinun että lapsesi hyvinvointi. Hoito sisältää:
- verensokerin omaseurannan
- terveellisen ruokavalion: täysviljaa, kasviksia, hedelmiä, vähärasvaisia tuotteita ja pehmeitä rasvoja
- liikuntaa auttamaan verensokerin hallintaa
- tarvittaessa lääkehoidon.
Aina ruokavaliohoidolla ei saavuteta riittävää sokeritasapainoa ja on tarpeen aloittaa lääkehoito. Noin 15–20 prosenttia raskausdiabetesta sairastavista tarvitsee raskausaikana lääkehoitoa.
Jos verensokerisi hallinta ei onnistu ruokavaliolla ja liikunnalla, sinulla aloitetaan lääkehoito synnytyssairaalasi äitiyspoliklinikassa.
Lääkehoidoksesi voidaan kirjoittaa metformiini-tabletteja, insuliinipistoksia tai molempia yhdessä. Lääkäri arvioi tarpeesi yksilöllisesti. Muistathan, että mahdollisen lääkehoidon ohella tarvitset edelleen myös ruokavaliohoitoa ja liikuntaa.
Raskausdiabetes yleensä päättyy synnytyksen jälkeen, mutta se lisää riskiäsi sairastua tyypin 2 diabetekseen. Siksi verensokeriasi pitää seurata säännöllisesti perusterveydenhuollossa, vaikka raskausdiabetestila olisi jo päättynyt.
Sokerirasituskokeet synnytyksen jälkeen:
- Jos olet saanut raskausdiabetekseesi lääkehoitoa, sokerirasituskoe pitää uusia 6–12 viikon kuluttua synnytyksestä.
- Jos raskausdiabetestasi on hoidettu ruokavaliohoidolla, sokerirasituskoe pitää tehdä noin vuoden kuluttua synnytyksestä.
- Jos sokerirasituskokeen tulos on normaali, seurantaväli on jatkossa 3 vuotta, mutta jos se on suurentunut, seuranta tapahtuu 1 vuoden välein.
Liikunta, terveellinen ruokavalio, riittävä uni ja normaalipaino auttavat sinua ehkäisemään diabetesta ja raskausdiabeteksen uusiutumista.
Verensokeriasi tulee seurata säännöllisesti laboratoriokokeilla 3 vuoden välein tai useammin yksilöllisen tarpeen mukaan.
Verensokerin rajat ovat nyt samat kuin terveellä ihmisellä paaston jälkeen eli alle 6 mmol/l ja kahden tunnin sokerirasituksessa alle 7,8 mmol/l.
Verensokerin lisäksi myös verenpainettasi ja kolesteroliarvojasi tulisi seurata. Kiinnitä huomiota myös painonhallintaan ja vyötärön ympärysmittaan.
Osallistu ilmaiselle Hyvää oloa odotukseen -verkkokurssille. Kurssi sopii sinulle jo perheenlisäyksen suunnitteluvaiheessa ja erityisesti, jos jo olet raskaana ja sinulla on todettu raskausdiabetes.
Hyvää oloa odotukseen: ilmainen verkkokurssi
Gestational diabetes: free web course in English(avautuu uuteen ikkunaan)
Tilaa oppaita D-kaupasta ja osallistu kurssille
Raskausdiabetes-opas hyvinvointisi tueksi (5 euroa)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Hyvän hoidon avaimet raskausdiabeteksen jälkeen: lataa esite(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Raskausdiabeteksen jälkeen: ilmainen verkkokurssi
Kokemuksia ja vertaistukea
Facebook-vertaisryhmä: Raskausdiabetes – nykyiset ja entiset raskausdiabeteetikot(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Video: Kun minulla todettiin raskausdiabetes (siirryt toiseen palveluun)
Suomessa syntyi 43 705 lasta vuonna 2023.
Noin joka viides raskaana oleva nainen saa raskausdiabeteksen.
Raskausdiabetes uusiutuu 40–60 prosentilla äideistä.