Diabetesliitto on monessa mukana
Tutustu hanketyöhömme:
Mainio mieli on henkisen hyvinvoinnin ja jaksamisen tuen hanke, joka keskittyy diabetesta sairastavien hyvinvoinnin tukemiseen. Hankkeen tavoitteena on diabetesta sairastavien mielen hyvinvoinnin tuen vahvistaminen yhdessä diabetesta sairastavien, vapaaehtoisten ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.
Keinoja mielen hyvinvoinnin tukemiseen
Hanke järjestää mielen hyvinvointiin liittyen koulutusta diabetesta sairastaville, vapaaehtoisille ja terveydenhuollon ammattilaisille. Koulutuksen lisäksi pyrimme vahvistamaan yhteistyötä diabetesyhdistysten ja terveydenhuollon välillä.
Diabetesta sairastaville suunnattu Mielenterveys elämäntaitona – Mielenterveyden ensiapu® 1
-koulutus (MTEA) tarjoaa tutkittua tietoa mielenterveydestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Koulutus rohkaisee huolehtimaan omasta ja läheisten mielen hyvinvoinnista. Koulutuksen rakenne ja sisällöt ovat MIELI ry:n kehittämiä.
Yhteistoimintamalli ylläpitää ja kehittää yhteistyötä diabetesyhdistysten ja terveydenhuollon ammattilaisten välillä. Mallin tavoitteena on yhteistyöstä poikiva molemminpuolinen hyöty. Tieto yhdistyksen toiminnasta ja vertaistuen mahdollisuuksista antaa terveydenhuollolle kanavan tehostaa mielen hyvinvoinnin edistämistä ja näin vaikuttaa parempaan diabeteksen omahoitoon. Diabetesyhdistykset saavat yhteistoimintamallin avulla lisää osallistujia toimintaansa ja tätä kautta yhä vireämpää vertaistukitoimintaa yhdistyksiin.
Verkkoluennot terveydenhuollon ammattilaisille sisältävät teemoja kohtaamisen merkityksellisyydestä ja pohdintaa vastaanoton voimaannuttavista elementeistä.
Facebook –live lähetykset on suunnattu sekä terveydenhuollon ammattilaisille että diabetesta sairastaville. Lähetysten teemoja ovat muun muassa unen ja liikunnan yhteydet mielen hyvinvointiin. Koulutukset ovat maksuttomia ja ne löytyvät Diabetesliiton tapahtumakalenterista.
Mielen hyvinvoinnin ylläpitäminen ja edistäminen koskettaa meitä kaikkia. Sairaudet, kuten diabetes, tuovat lisähaasteita mielenterveyden ylläpitämiseksi. Diabetesliiton verkkosivut tarjoavat tietoa ja pohdintaa diabetesta sairastavan mielen hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyen.
Lisätietoa hankkeesta ja koulutuksista
Diabetesliiton suunnittelijat Kirsi Heinonen, kirsi.heinonen@diabetes.fi ja Marianne Pelto, marianne.pelto@diabetes.fi.
Diabetesliitto on mukana Euroopan komission osarahoittamassa yhteishankkeessa, jossa kehitetään valtimosairauksien ja diabeteksen ehkäisyä ja hoitoa. Olemme mukana viidessä eri kokonaisuudessa, joissa kehitämme toimintamalleja ja tuotamme työkaluja hyvinvointialueiden, terveydenhuollon ammattilaisten ja kansalaisten käyttöön.
Selätä tyyppi 2 on elintapaohjauksen kehittämishanke, jossa pyritään pitkäkestoisen elintapaohjauksen avulla kohentamaan tyypin 2 diabetekseen sairastuneiden terveyttä ja hyvinvointia. Selätä tyyppi 2-hankkeessa pilotoidaan Hollannissa kehitettyä elintapaohjausmallia, ja sen toimivuutta testataan samanaikaisesti 12 EU-maassa samanaikaisesti. Hanke on alkanut helmikuussa 2023, ja päättyy tammikuussa 2026.
Uudesta toimintamallista tukea omahoitoon
Suomessa hanke toteutetaan Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen (THL), Etelä-Karjalan hyvinvointialueen (EKHVA) ja Diabetesliiton yhteistyönä. Elintapaohjaus järjestetään etäyhteyksin ryhmissä.
Hankkeessa arvioidaan elintapaohjausmallin vaikutusta diabeteksen omahoitoon ja hoitotasapainoon sekä osallistujien kokemuksia osallistumisesta. Mallia muokataan arviointien perusteella, ja hankkeen jälkeen se on tarkoitus laajentaa myös muiden hyvinvointialueiden käyttöön.
Selätä tyyppi 2 -pilottiryhmät
Ensimmäinen pilottiryhmä on aloittanut helmikuussa 2024, ja toinen aloittaa tammikuussa 2025. Kumpikin pilotti kestää 12 kuukautta. Ensimmäinen kuusi kuukautta sisältää säännöllisiä etätapaamisia sekä yhteydenpitoa ryhmäläisten ja ohjaajien kesken. Jälkimmäisen kuuden kuukauden aikana kuukausittaisten verkkotapaamisten lisäksi osallistujilla on käytettävissään verkkomateriaalit sekä mahdollisuus olla yhteydessä muihin ryhmäläisiin ja ohjaajiin.
Hankkeen tavoitteena on tyypin 2 diabetesta sairastavien hoidon ja elämänlaadun parantaminen. Tarkoitus on kehittää Suomeen sopiva toimintamalli, jonka käyttöä voidaan laajentaa hankkeen jälkeen ja ottaa pysyväksi osaksi diabetesta sairastavien ohjausta.
Lisätietoja hankkeesta
Sari Koski, johtaja, kurssitoiminta ja tietopalvelut, Diabetesliitto, sari.koski@diabetes.fi
Hankkeen päämääränä on diabetesta sairastavien kuntoutustarpeen tunnistamisen ja kuntoutukseen ohjautumisen tehostuminen. Tavoitteena on kehittää verkkopohjainen itsearviointityökalu diabetesta sairastaville oman kuntoutustarpeen tarkastelun ja tunnistamisen tueksi.
Kuntoutus tukee arjessa pärjäämistä elämän eri vaiheissa ja tapahtumissa
Kuntoutus tarjoaa tietoa sairaudesta ja neuvoja toimintakyvyn vahvistamiseen, mutta se on ennen kaikkea kuntoutujan oma oppimis- ja voimaantumismatka. Kuntoutus ei ole kertaluonteinen interventio, vaan tarve kuntoutukselle voi toistua useastikin elämän aikana pitkäaikaisen sairauden, kuten diabeteksen kanssa. Erityisesti sen tarvetta on hyvä tarkastella esimerkiksi elämän eri vaiheissa ja tapahtumissa, yksilön ja perheen kehitysvaiheissa, toimintakyvyn ja ympäristössä tapahtuvien muutosten kohdalla tai silloin, kun omat voimavarat ja motivaatio diabeteksen omahoitoon ovat vähissä.
Hanke kohdentuu diabetesta sairastaviin nuoriin, työikäisiin aikuisiin ja omatoimisiin, kotona asuviin ikäihmisiin, jotka etsivät keinoja pärjätäkseen sairautensa kanssa paremmin. Kehitettävä verkkotyökalu auttaa diabetesta sairastavaa tunnistamaan kuntoutustarpeitaan ja tutustumaan kuntoutuksen ja muunlaisenkin omahoidon tuen mahdollisuuksiin.
Työkalun toivotaan auttavan diabetesta sairastavaa itseään ottamaan tuen tarpeet keskusteluun omassa hoitopaikassa ja näin edistämään oikea-aikaista kuntoutukseen hakeutumista. Hyvinvointialueille kuntoutustarpeen arviointityökalu toimii diabetesammattilaisten ohjauksen tukena ja sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi hoito- ja kuntoutussuunnitelmaa laadittaessa. Myös digihoitopoluille työkalun toivotaan tuovan lisäarvoa.
Hanke on kaksivuotinen (2024-2026) ja sitä rahoittaa Kela. Hankkeen arvioinnista vastaa Kuntoutussäätiö.
Lisätietoa hankkeesta
Sari Koski, johtaja, kurssitoiminta ja tietopalvelut, Diabetesliitto, p. 050 310 6600, sari.koski@diabetes.fi
Outi Himanen, kuntoutuspäällikkö, hankesuunnittelija, Diabetesliitto, p. 0400 723 664, outi.himanen@diabetes.fi