Siirry sisältöön

Sydänmerkki osoittaa, että kyseinen tuote tai ruoka-annos on ravintoarvoiltaan parempi vaihtoehto. Sydänmerkin ruokaohjeilla valmistat yhtä lailla helppoa ja nopeaa arkiruokaa kuin juhlavampiakin aterioita ja leivonnaisia.

Uusimmat Sydänmerkki-reseptit

Sydänmerkki on parempi valinta 

Sydänmerkki on kehitetty helpottamaan ja nopeuttamaan arkisia ruokavalintoja. Sydänmerkki kertoo yhdellä vilkaisulla, että elintarvike on omassa tuoteryhmässään parempi valinta. Sydänmerkkituotteiden kriteereissä kiinnitetään huomiota rasvan laatuun sekä suolan, kuidun ja sokerin määrään. Kriteerit vaihtelevat tuotekohtaisesti.  

Tuotteessa oleva Sydänmerkki ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tuotteen runsas käyttömäärä automaattisesti parantaisi terveyttä ja diabeteksen hoitoa. Esimerkiksi kahvileiville on Sydänmerkkikriteerit ja jos kahvileipää syö päivittäin, Sydänmerkkituotteen avulla kovan rasvan ja sokerin määrä jää vähäisemmäksi. Määrään täytyy silti kiinnittää huomiota. Myös Sydänmerkitty kahvileipä nostaa verensokeria diabetesta sairastavalla, jos syödään paljon kerralla.  

Diabetesta sairastava hyötyy erityisesti sellaisten Sydänmerkkituotteiden valinnasta, joissa verisuoniterveydelle tärkeiden asioiden eli rasvan laadun, kuidun ja suolan kriteerit ovat tiukat ja joita käytetään usein. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi leipärasva, leipä, nestemäiset maitotuotteet, kasvirasvasekoitteet, valmisruuat, salaatinkastikkeet ja viljalisäkkeet.  

Sydänmerkin taustaorganisaatiot ovat Diabetesliitto ry ja Suomen Sydänliitto ry. Puolueeton asiantuntijaryhmä kehittää kriteereitä ja hyväksyy Sydänmerkkihakemukset. Sydänmerkki on EU:ssa rekisteröity ravitsemusväite ja se on ainoa symboli Suomessa, joka kertoo tuotteen ravitsemuksellisesta laadusta. 

Sydänmerkki-tunnus

Tästä merkistä tunnistat Sydänmerkki-tuotteet. Valitsemalla Sydänmerkin teet paremman valinnan! Ohjeissa ne ainesosat, joita on saatavana Sydänmerkki-tuotteina, on merkitty pienellä sydän-symbolilla.