Fimea varoittaa: Verkossa leviää nyt runsaasti huijausmainoksia
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea varoittaa tiedotteessaan suomalaisia kuluttajia yleistyneistä katteettomia terveysväitteitä sisältävistä huijausmainoksista.
Verkossa ja sosiaalisessa mediassa leviää juuri nyt runsaasti mainoksia, joissa erilaisia tuotteita markkinoidaan virheellisesti Fimean hyväksyminä tai lääketieteen asiantuntijoiden suosittelemana.
Myös Diabetesliiton logoa on käytetty huijausmainoksissa. Diabetesliitto on ilmoittanut logonsa luvattomasta käytöstä valvoville viranomaisille, ja nämä selvittävät asiaa. Diabetesliitto ei markkinoi eikä myy lääke- tai rohdosvalmisteita.
– Tyypillistä mainoksille on, että niissä käytetään viraston nimeä tai logoa luvattomasti, jotta mainosten väitteet vaikuttaisivat luotettavilta. Mainostettavien tuotteiden annetaan ymmärtää olevan virallisesti hyväksyttyjä lääkkeitä tai lääkinnällisiä laitteita, kuvailee yliproviisori Sami Paaskoski Fimeasta.
Harhaanjohtavia markkinointiväitteitä
Verkkokaupoissa ja sosiaalisen median mainoksissa voi olla tuotteita, joiden väitetään tarjoavan lupaavilta kuulostavia, uusia ratkaisuja moniin eri vaivoihin ja tarkoituksiin, ja monille eri kohderyhmille.
Mainoksissa voi olla tuotteita, joiden kerrotaan tarjoavan nopeita ja luotettavia tuloksia. Tällä hetkellä liikkuu etenkin niin kutsuttuja GLP-1 painonhallintaliuoksia koskevia huijausmainoksia.
Näin tunnistat harhaanjohtavat väitteet:
- Epäselvät yhteystiedot: Luotettavalla toimijalla on verkkosivustolla selkeät tiedot yrityksestä ja asiakaspalvelusta.
- Liian lupaavat tulokset: Väitteet kuten “laihdu nopeasti ja helposti” tai “täydellinen hoito flunssaan” ovat usein perättömiä.
- Ennen ja jälkeen -kuvat: Kuvilla pyritään vaikuttamaan tunteisiin – ne eivät ole todiste tuotteen toimivuudesta.
- Viranomaisviittaukset: Fimea tai muut asiantuntijat saatetaan mainita ilman lupaa.
- Hätäinen ostopaine: Ajastetut tarjoukset tai “viimeiset kappaleet” ohjaavat päätöksiä kiireellä.
Vinkit turvallisiin verkko-ostoksiin:
- Tarkista, mitä ostat: Onko kyse lääkkeestä, ravintolisästä vai kosmetiikasta, ja miten tämä vaikuttaa tuotteen lailliseen tilaamiseen esimerkiksi ulkomailta Suomeen?
- Varmista valmisteen aitous ja laillisuus: Lääkkeitä tilattaessa varmista, että verkkopalvelu on laillinen apteekki. Myyntiluvalliset lääkevalmisteet löytyvät Fimean lääkehausta.
- Älä jaa tietojasi kevyin perustein: Epäilyttäviltä sivustoilta voi puuttua turvallinen maksamistapa tai toimitus.
Lue lisää:
Miten arvioida lääketiedon luotettavuutta?(siirryt toiseen palveluun)
Lääkkeiden tilaaminen verkosta(siirryt toiseen palveluun)
Lääkinnälliset laitteet(siirryt toiseen palveluun)
Lääkinnällisten laitteiden markkinointi(siirryt toiseen palveluun)
Myyntiluvalliset lääkkeet Suomessa(siirryt toiseen palveluun)
Miksi tilaamani ravintolisä onkin lääke?(siirryt toiseen palveluun)
Lääkkeiden tuonti ulkomailta Suomeen(siirryt toiseen palveluun)