Siirry sisältöön

Eduskunnan diabetesverkosto kysyi omahoidon tuesta varhaiskasvatuksessa ja koulussa

Eduskunnan diabetesverkoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Sillanpää on jättänyt kirjallisen kysymyksen diabetesta sairastavien lasten omahoidon tuesta varhaiskasvatuksessa ja koulussa. Kysymykseen on saatu opetusministeri Anders Adlercreutzin vastaus.

Vastauksessa korostetaan kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyön merkitystä, jotta rakenteet niin yleisellä tasolla kuin lapsikohtaisten asioiden käsittelyä varten tukevat omahoidon tuen toteutusta. Kunnilla ja hyvinvointialueilla on lakisääteinen velvollisuus yhteistyöhön.

– Kysymykseen saatu vastaus kokoaa olemassa olevan sääntelyn ja ohjeet yhteen. On tiedossa, että kuntien ja hyvinvointialueiden toimintaprosessit vaihtelevat ja usein ongelmakohdat lapsen tuen järjestymisessä liittyvät esimerkiksi tarvittavan lääkehoidon lisäkoulutuksen järjestämiseen. Lainsäädäntö turvaa lapsen oikeuksia kattavasti, mutta käytännön tasolla tarvitaan myös realistinen arvio tarvittavista resursseista, pohtii diabetesverkoston puheenjohtaja Pia Sillanpää.

Vastauksessaan opetusministeri Anders Adlercreutz toteaa, että hallitusohjelmaan ei sisälly kirjauksia, joilla vallitsevaa tilannetta oltaisiin muuttamassa. Hallitus on tämän hallituskauden aikana jo uudistanut oppimisen ja koulunkäynnin tukea koskevan lainsäädännön esi- ja perusopetuksen osalta siten, että uudet oppimisen ja koulunkäynnin tukea koskevat pykälät tulevat voimaan 1.8.2025. Uudistuksessa vahvistetaan oppilaan oikeutta saada tarvitsemaansa tukea opetukseen osallistumiseksi ja opetussuunnitelman tavoitteiden saavuttamiseksi.

Ministeri Adlercreutz toteaa hallituksen pyrkineen huomioimaan diabetesta sairastavia lapsia erityisesti muassa perusopetuslain muuttamista koskevassa hallituksen esityksessä (HE 212/2024), jossa säädetään mobiililaitteiden käytöstä koulussa. Puhelinta voi edelleen käyttää terveydellisin perustein myös oppituntien aikana.

Lasten sivistykselliset perusoikeudet ovat nykyisin vaarantuneet diabeteksen omahoidon tuen puutteellisuuden vuoksi. Diabetesliiton kyselyssä(avautuu uuteen ikkunaan) diabetesta sairastavien lasten vanhemmille lähes viidennes vastaajista kertoi, että lapsi on joutunut ajoittain jäämään pois koulusta tai varhaiskasvatuksesta, koska lapsen diabeteksen hoidosta ei ole huolehdittu tai osaavaa henkilökuntaa ei ole ollut saatavilla (Diabetesliitto 17.9.2024).

Diabetesverkoston aloitteesta laaditun kysymyksen allekirjoittajina on kansanedustajia kuudesta eduskuntaryhmästä.

Lue Pia Sillanpään ym. allekirjoittama kysymys ”Millä toimilla hallitus varmistaa kansallisesti yhdenvertaisen ja yksilöllisesti riittävän omahoidon tuen varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa diabetesta sairastaville lapsille?” ja siihen saatu vastaus eduskunnan verkkosivulta:

Kysymys(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Vastaus(siirryt toiseen palveluun)