Siirry sisältöön

Diabetesliiton keräyskohde 2025: Tue nuoria hoitoväsymyksessä

Juhlavuonnaan 70-vuotias Diabetesliitto kohdistaa saamansa lahjoitukset erityisesti nuorten tukemiseen hoitoväsymyksessä. Jokaisella nuorella tulee olla mahdollisuus saada tukea ja tietoa elämään diabeteksen kanssa, siksi kohdennamme keräysvarat nuorille sopivien tukipalvelujen rakentamiseen.

Osa lahjoitustuotoista ohjataan nuorten vertaistuellisten leirien järjestämiseen. Lahjoitusten avulla tuetaan myös vanhempia ja isovanhempia, jotka ovat tärkeitä tukipilareita nuorille arjessa. Nuorten vanhemmat ja isovanhemmat kaipaavat tietoa tukeakseen hoitoväsymyksen kanssa kamppailevaa nuorta. Palvelut suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä nuorten kanssa.

– Diabetes voi kuormittaa nuoria ja heidän perheitään monin eri tavoin, mutta yhdessä voimme auttaa. Lahjoittamalla tänään tuet nuorten tukiverkoston vahvistumista jo huomenna, sanoo mediajohtaja Riikka Nurmi.

Joka neljäs nuori kokee diabeteksen aiheuttavan kuormitusta

Diabeteksen hoitoväsymys on sairauden aiheuttamaa tunneperäistä kuormitusta. Hoitoväsymys syntyy, koska diabetes vaatii jatkuvaa huomiota, siihen liittyy läheisten huoli ja pelko lisäsairauksista sekä tunne hallinnan puutteesta. Hoitoväsymys voi aiheuttaa syyllisyyttä, riittämättömyyden tunteita, ärtyisyyttä ja uupumusta, mikä voi heikentää motivaatiota ja omahoitoa.

Joka neljäs nuori kokee diabeteksen aiheuttavan kuormitusta (Diabetes arjessa 2024 -selvitys).

– Moni diabetesta sairastava tuntee vahvaa erilaisuutta ja riittämättömyyttä. Hän tarvitsee läheisten ja hoitopaikan tuen lisäksi vertaistukea ikäisiltään. Haluamme tukea nuorten jaksamista ja tasavertaisia mahdollisuuksia saada tukea, toteaa asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä.

Diabetesliitto kertoo keräystuotoista ja lahjoituksilla toteutettavasta palvelukokonaisuudesta marraskuussa diabetesviikolla 46.

Voit lahjoittaa monin tavoin, katso ohjeet täältä(avautuu uuteen ikkunaan).

Lisätietoja

mediajohtaja Riikka Nurmi, riikka.nurmi@diabetes.fi

asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä, elina.pimia@diabetes.fi