Siirry sisältöön

Diabetes ja lääkäri -lehti: Tyypin 2 diabetes uhkaa lasten ja nuorten terveyttä

Tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuus lapsilla ja nuorilla on lisääntynyt Suomessakin viime vuosikymmeninä. Se on vaikea perussairaus, joka voi johtaa nopeasti vakavien lisäsairauksien kehittymiseen. Siksi tyypin 2 diabeteksen hoito on aloitettava viipymättä ja hoidon jatkuvuus on turvattava.

Dosentti, lastenendokrinologian erikoislääkäri Antti Saari Kuopion yliopistollisesta sairaalasta kirjoittaa uusimmassa Diabetes ja lääkäri -lehdessä lasten ja nuorten sairastaman tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuudesta ja hoidosta. Hänen mukaansa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa alle 18-vuotiaana diagnosoitujen uusien tyypin 2 diabetesta sairastavien määrä on jatkuvasti lisääntynyt viimeksi kuluneiden 20 vuoden aikana.

Lasten ja nuorten sairastamaan tyypin 2 diabetekseen liittyy vahva perinnöllinen alttius, usein ainakin toisella vanhemmista on sama sairaus. Taustalla ovat myös lihavuuden aiheuttamat aineenvaihdunnalliset muutokset. Sairastuminen ajoittuu usein murrosikään.

Tyypin 2 diabetes on lapsilla ja nuorilla yleensä oireeton. Se puhkeaa salakavalasti ja havaitaan useimmiten rutiiniseulonnassa. Sairaudelle on ominaista aggressiivinen taudin kulku ja nopeasti kehittyvät lisäsairaudet, joita voi olla jo diagnoosihetkellä. Diabeteksen lisäsairauksia ovat esimerkiksi retinopatia, neuropatia sekä sydän- ja verisuonisairaudet.

Tyypin 2 diabeteksen hoito perustuu elintapaohjaukseen ja lääkehoitoon, mutta lääkehoitoa ohjaavat korvattavuuskriteerit eivät Saaren mukaan täysin vastaa lasten ja nuorten sairastaman tyypin 2 diabeteksen riittävän aktiiviselle hoidolle asetettuja tavoitteita. Kun hoidossa saavutettaisiin sairauden pitkäaikainen remissio, se hidastaisi tai voisi jopa ehkäistä lisäsairauksien kehittymistä.

Lihavuus voi tyypin 2 diabetesta sairastavilla olla tehokkaastakin lääkityksestä huolimatta hoitoresistentti, mikä vaikeuttaa hoitotavoitteiden saavuttamista. Lihavuusleikkaukset eivät ole vielä vakiintuneet alle 18-vuotiaiden hoitokeinoksi Suomessa, mutta yleistyvät todennäköisesti sitä tarvitseville, Saari ennakoi artikkelissaan.

Muita pääsiäisenä ilmestyvän Diabetes ja lääkäri -lehden 2/2025 aiheita ovat muun muassa tekoäly diabeteksen hoidossa, tyypin 2 diabeteksen esiintyvyys Varsinais-Suomessa sekä diabeteksen omahoito.

Dosentti Antti Saaren artikkeli ”Tyypin 2 diabetes on vaikea perussairaus lapsilla ja nuorilla” on luettavissa Diabetes ja lääkäri -lehden maksuttomassa issuu-julkaisussa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Lisätietoja

Dosentti Antti Saari, Kuopion yliopistollinen sairaala, antti.saari@pshyvinvointialue.fi

Mediajohtaja Riikka Nurmi, Diabetesliitto, riikka.nurmi@diabetes.fi

Keltapaitainen tyttö hyppää narua ulkona