Diabetesliitto on aktiivinen edunvalvoja – viime vuonna annoimme ennätysmäärän lausuntoja
Diabetesliiton perustehtävä on vaikuttaa yhteiskunnassa siten, että diabetesta sairastavat voivat elää hyvää elämää diabeteksen kanssa. Vuonna 2024 vaikuttamistyö tarkoitti esimerkiksi 18:aa lakien muutosesityksiin annettua lausuntoa, kahta kannanottoa diabeteksen hoidon kehittämiseksi, kahta avointa kirjettä hyvinvointialueille hoidon järjestämisestä ja hoitotarvikkeista sekä neljää laajempaa selvitystä hoitoon ja diabetesta sairastavien arkeen liittyen, joita käytetään vaikuttamistoiminnan tietopohjana.
– Nämä ovat perinteisesti näkyvintä vaikuttamistoimintaa ja edunvalvontaa. Diabetesliiton vaikuttamistoiminta ei kuitenkaan ole koskaan tauolla, vaan se on jatkuvaa asioiden seuraamista, ennakoimista, yhteyksien pitämistä ja diabetesta sairastavien äänen viemistä päättäjien tietoon. Asioita riittää – isompia ja pienempiä, Diabetesliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Laura Tuominen-Lozić kertoo.
Vuonna 2024 käyttöön otettu avoimuusrekisteri tarjoaa yhden näkymän vaikuttamistyöhön: sinne tulee viedä kahdesti vuodessa tiedot eduskuntaan ja ministeriöihin kohdistetusta vaikuttamistyöstä. Tiedot ovat kansalaisten vapaasti tarkisteltavissa avoimuusrekisterin verkkopalvelussa.
– Tämäkin on vain yksi osa vaikuttamista. Paljon työtä tehdään yhteistyökumppanien ja sidosryhmien kanssa erilaisissa verkostoissa ja työryhmissä, Tuominen-Lozić jatkaa.
Lasten omahoidon tuen turvaaminen koulussa esillä kansallisesti
Pääministeri Orpon hallitusohjelma sisältää useita muutoksia sosiaali- ja terveyspolitiikkaan, mikä on tarkoittanut edunvalvontatoimijoillekin vilkasta kautta. On myös aiheita, jotka nousevat vaikuttamistoiminnan keskiöön vuodesta toiseen. Diabetesyhteisössä tällainen on esimerkiksi diabetesta sairastavien lasten omahoidon tuen turvaaminen varhaiskasvatuksessa ja koulussa.
Vuonna 2024 asia oli voimakkaasti esillä syksyllä perusopetuslakia uudistettaessa. Diabetesliitto oli kuultavana sivistysvaliokunnassa ja vei viestiä muutostarpeista päättäjille, mutta hyväksyttyyn lakiin Diabetesliiton muutosehdotuksia ei saatu.
– Vaikuttaminen on pitkäjänteistä toimintaa, hyvin harvoin saadaan pikavoittoja. On jo yhdenlainen voitto, että diabetesta sairastavien ääntä kuullaan suoraan kauttamme lainsäädäntöprosessissa, ja muokataan näin maaperää tulevaa vaikuttamista varten. Samalla vahvistetaan Diabetesliiton tunnettuutta edunvalvojana, Tuominen-Lozić kertoo.
Neuvonta auttaa ihmisiä arjen haasteissa
Paikallisten diabetesyhdistysten ja diabetesaktiivien vaikuttamistyö omalla alueellaan on korvaamatonta. Diabetesyhteisön asialla ovatkin yli 90 paikallisyhdistystä alueellisine toimijoineen. Yhdistykset välittävät tietoa esimerkiksi hoidon järjestämisen haasteista keskusjärjestöön ja saavat tukea keskusjärjestöltä omaan vaikuttamiseensa. Diabetesliitto tarjoaa myös sosiaali- ja terveyspalveluneuvontaa diabetesta sairastaville ja läheisille.
– Ihmisten auttaminen omassa asiassaan esimerkiksi neuvomalla, miten voi tehdä muistutuksen tai kantelun, on pienen mittakaavan vaikuttamistyötä. Paras palkinto on, jos henkilö myöhemmin palaa asiaan ja kertoo asiansa järjestyneen, Tuominen-Lozić sanoo.
Diabetesliiton vaikuttamistyö perustuu kokonaisvaltaiselle tiedolle ja ymmärrykselle diabetesta sairastavien arjesta, jossa olemme läsnä monin tavoin. Tämä työ jatkuu tänäkin vuonna. Saat lisätietoa ajankohtaisesta vaikuttamisesta ja antamistamme lausunnoista seuraamalla viestintäämme ja verkkosivujamme.