Siirry sisältöön

Diabetes-lehti: Vipinää ja vaikeuksia vällyjen välissä

Diabetes voi vaikuttaa nuorenkin seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen. Pulmista kannattaa puhua ja hakea ongelmiin rohkeasti apua, sillä niille voi käytännössä aina tehdä jotain, kerrotaan juuri ilmestyneessä Diabetes-lehdessä 6/2024.

Diabetes saattaa aikaistaa joitakin muutoksia, ja esimerkiksi erektiopulmia voi olla jo melko nuorella iällä. Jos verisuoniin ja hermostoon on tullut muutoksia, ne voivat heikentää sukupuolielimen verenkiertoa ja tuntoaistia.

– Miehen sukupuolielin on herkkä tunteille. Hyvään erektioon tarvitaan oikea mielentila sekä terve verisuonisto ja hermosto, Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä sanoo.

Verensokerin pitäminen tavoitelukemissa auttaa ehkäisemään ongelmia. Liikunta, stressinhallinta, uni, terveellinen ruoka, tupakoinnin välttäminen ja painonhallinta tekevät hyvää kenen tahansa seksuaalisuudelle.

Apua erektio-ongelmiin kannattaa hakea ajoissa. Erektiohäiriö on valtavan yleinen pulma, eikä sitä tarvitse nolostella. Hoitotiimillä on paljon kokemusta ja tietämystä, ja ongelmille on käytännössä aina jotain tehtävissä.

Myös oman kumppanin kanssa kannattaa keskustella lempeästi. Toisen on tärkeää tietää, ettei kyse ole hänen haluttavuudestaan. Toisaalta miehen on tärkeää kuulla, ettei erektion puuttuminen kaada maailmaa. Voi todeta, että nyt kävi näin, mutta ei se haittaa.

Korkea verensokeri voi muuttaa emättimen bakteeritasapainoa ja altistaa esimerkiksi hiivan aiheuttamille emätintulehduksille. Tulehduksen merkkejä ovat kokkareinen valkovuoto, outo haju, kirvely ja kutina. Emättimen limakalvot voivat aristaa, ärtyä ja altistua tulehduksille myös, jos ne kuivuvat ja ohenevat. Kuivumista aiheuttaa varsinkin vaihdevuosiin liittyvä estrogeenivaje.

Seksuaalisuus on osa jokaista ihmistä, mutta se merkitsee eri ihmisille eri asioita.

Yksinkertaistetusti voidaan sanoa, että seksuaalisuus on sitä, mitä olemme, ja seksi on sitä, mitä teemme. Jokainen saa toteuttaa seksuaalisuuttaan niin kuin tuntee ja haluaa, kunhan ei loukkaa toisia. Tarve fyysiselle läheisyydelle on osa seksuaalisuutta, mutta se, millaista läheisyyttä kukin kaipaa ja kuinka paljon, on yksilöllistä.

– Monesti seksi mielletään pelkäksi yhdynnäksi, mutta se on paljon muutakin, Pimiä sanoo.

Jossain elämänvaiheessa yhdyntä- ja orgasmikeskeisyys voi vähentyä luonnostaan ja intiimi läheisyys muuttua erilaiseksi. Vaikka yhdynnät vähenisivät tai loppuisivat kokonaan, seksielämä voi jatkua tyydyttävänä. Tärkeää on kertoa toiselle omista toiveista ja odotuksista seksin suhteen.

Lue lisää diabeteksen vaikutuksesta seksuaalisuuteen Diabetes-lehden 6/2024 artikkelista ”Vipinää ja vaikeuksia vällyjen välissä”(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)