Diabetes ja lääkäri -lehti: Jalkaongelmien varhainen tunnistus ja hyvä hoito voivat pelastaa jalan
Jalkahaavat ovat diabetesta sairastavilla yleisiä. Niiden ehkäisemiseksi tarvitaan ongelmien varhaista tunnistamista, toistuvaa potilasohjausta ja joskus myös yksilöllisesti valmistetut pohjalliset tai kengät.
Melkein joka kolmas diabetesta sairastava saa elinaikanaan jalkoihinsa huonosti paranevan haavan. Haavan uusiutumisen riski on suuri: noin 40 prosenttia haavoista uusiutuu vuoden ja 60 prosenttia kolmen vuoden kuluessa, kirjoittavat apulaisylilääkäri, ortopedi Nikke Partio ja osastonylilääkäri, professori Jorma Lahtela 13. joulukuuta ilmestyvässä Diabetes ja lääkäri -lehdessä.
– Nilkan tai jalkaterän virheasento voi muuttaa kävelyä ja lisätä sitä kautta painetta tietylle jalkapohjan alueelle. Tämä johtaa kovettumiin, haavaumiin ja niiden uudelleen muodostumisiin sekä lopulta infektioihin, kirjoittajat kuvaavat amputaatioon johtavaa jalkahaavaprosessia artikkelissaan. Osatekijänä on huonontunut verenkierto.
Diabetesta sairastavilla jalkaongelmien taustalla on yleensä ääreishermoston sensorinen neuropatia, jolloin potilas ei koe kipua eikä huomaa jalkapohjaan kohdistuvaa painetta tai kenkien aiheuttamaa hankausta. Jalkahaava voi pahimmillaan johtaa tilanteeseen, jossa esimerkiksi osa jalasta tai koko jalka joudutaan amputoimaan.
Hyvä diabeteksen hoitotasapaino ja toistuva potilasohjaus ovat tärkeimmät keinot, joilla jalkaongelmia voidaan ehkäistä. Ongelmien varhainen toteaminen on tärkeää, ja tähän kirjoittajat haluavat herätellä lääkäreitä. Kun diabetesta sairastavien jaloissa havaitaan ongelmia, tarvitaan usein yksilöllisesti suunniteltuja, painetta vähentäviä jalkineita ja pohjallisia.
– Huolellisesti ja harkiten tehdyillä pohjallisilla ja kengillä voidaan parantaa diabetesta sairastavien jalkahaavapotilaiden ennustetta ja hyvinvointia, kunhan hoito aloitetaan ajoissa, kirjoittajat muistuttavat.
Diabetes ja lääkäri -lehti on luettavissa maksutta, tutustu uusimpaan lehteen tästä.