Siirry sisältöön

Diabetesliiton edunvalvontaa: puhelimen käyttö terveydenhoitoon turvattava joustavasti koulussa

Diabetesta sairastavat lapset ja nuoret käyttävät verensokerinsa seurannassa glukoosisensorointia, joka toimii yhdessä älypuhelimen kanssa, ja tietyt insuliinipumput toimivat siten, että insuliinin ateria- ja korjausannoksia annostellaan puhelimella. Vanhemmat voivat puhelimeen liitetyn etäseurannan avulla myös seurata lasten verensokerin tasoa koulupäivän aikana, ja olla tarvittaessa yhteydessä lapsiin tai heitä koulussa tukeviin avustajiin. 

Terveydellisten syiden huomiointi laissa puhelinten ja mobiililaitteiden käytön perusteena on Diabetesliiton mukaan välttämätöntä. Diabetesliitto on antanut lausuntonsa 22.11.2024  opetus- ja kulttuuriministeriölle hallituksen esitysluonnoksesta perusopetuslain muuttamiseksi, jolla kiellettäisiin puhelinten ja muiden mobiililaitteiden käyttö muussa kuin opetus- tai terveydenhoitotarkoituksissa (VN/17928/2024). 

Diabetesliitto korostaa, että kouluissa ja kuntien opetustoimessa tarvitaan lisää diabetestietoisuutta, jotta puhelimen hoidollinen käyttö voidaan joustavasti huomioida myös koulujen järjestysmääräyksissä. 

Diabetesliiton mukaan lakiesityksessä tarkoitetun rehtorin tai opettajan luvan puhelimen käytölle tulisi olla kertaluonteisesti haettava. Vanhempien ja oppilaan ilmoituksen tarvittavista hoitotoimista ja -välineistä tulisi riittää. Asia voitaisiin hoitaa esimerkiksi samalla, kun laaditaan suunnitelma omahoidon tuen järjestämisestä lapselle koulupäivän ajaksi.

Diabetesliitto esittää lisäksi lain toimeenpanossa huomioitavaksi, ettei hallinnollista taakkaa ja terveydenhuollon kuormitusta lisätä esimerkiksi edellyttämällä lääkärintodistusta puhelimen käytölle diabeteksen hoidossa.

Koulupäivän aikainen omahoito vaakalaudalla

Hoidon tavoitteiden saavuttamisen ja oppilaiden turvallisuuden kannalta ei ole hyväksyttävää, jos lapset välttelevät puhelimen esiin ottamista ja verenglukoosinsa tarkistamista tai insuliinin annostelua puhelimella yleisen puhelinkiellon seurauksena. Lasten ja nuorten pääsy puhelimelle hoidollisissa tarkoituksissa tulee turvata koko koulupäivän ajan siten, että puhelin on ensisijaisesti lapsen hallussa, ei esimerkiksi opettajalla. 

Ehdotettua perusopetuslain muutosta puhelimien ja muiden mobiililaitteiden käytön rajoittamiseksi koulupäivän aikana on perusteltu sekä koulun työrauhan että lasten ja nuorten hyvinvoinnin näkökulmasta. Nämä ovat kannatettavia tavoitteita, mutta diabetesta sairastaville oppilaille oppimis- ja työrauha taataan vain, kun he saavat toteuttaa omahoitoaan koulupäivän aikana yksilöllisen tarpeensa mukaan, ja käyttää puhelintaan hoitotoimissa.

Tutustu lausuntoon: Lausunto hallituksen esityksestä perusopetuslain muuttamiseksi koskien puhelimia ja muita mobiililaitteita, 22.11.2024 (avautuu uuteen ikkunaan) 

Lisätiedot: sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Laura Tuominen-Lozić, p. 0400 723 655