Diabetesrekisteri: Uutta tietoa diabeteksen ilmaantuvuudesta ja uusien potilaiden lukumäärästä
Diabetesrekisterin vertaiskehittämispäivässä 19. marraskuuta esiteltiin uusia diabeteksen hoidon laatuun kytkeytyviä tekijöitä: diabeteksen ilmaantuvuus ja uusien potilaiden lukumäärä sekä kroonisen munuaistaudin riskiluokat.
Joka vuosi noin 1 100 henkilöä sairastuu Suomessa tyypin 1 diabetekseen. Vuosina 2019–2022 havaittiin alle 18-vuotiaiden tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuudessa nopeaa kasvua, joka näyttää vuoden 2023 tietojen perusteella tasaantuvan.
– Tyypin 1 diabetes on autoimmuunisairaus. Kirjallisuudesta löytyy näyttöä siitä, että koronaepidemia kiihdytti autoimmuuniprosessia ja sai useamman potilaan etenemään tyypin 1 diabeteksen esivaiheista insuliinihoitoa vaativaksi kliiniseksi sairaudeksi. Koronaepidemian aikana tyypin 1 diabeteksen hoitotasapaino huononi osassa hyvinvointialueita ja samaan aikaan uusien tapausten määrä kasvoi, kuvaa diabetesrekisterin vastuuhenkilö Saara Metso THL:n tiedotteessa.
Huomio etenkin alle 40-vuotiaina tyypin 2 diabetekseen sairastuneisiin
Diabetesrekisterin kehittämispäivässä todettiin, että tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuudessa huomiota on kiinnitettävä etenkin alle 40-vuotiaana sairastuneisiin korkean lisäsairausriskin vuoksi
Suomessa diagnosoidaan tyypin 2 diabetes joka vuosi noin 23 000 henkilöllä, ja 18-39-vuotiaiden ikäryhmässä sen ilmaantuvuus on vahvassa nousussa.
Koko maassa diabetesta sairastavia on puoli miljoonaa. Jotta taloudellisia ja henkilöstöresursseja saadaan kohdennettua kustannusvaikuttavasti, on tärkeää tunnistaa suurimmassa komplikaatiovaarassa olevat potilaat. Tähän ryhmään kuuluvat nuorena sairastuneiden lisäksi ne potilaat, joilla on suuri tai erittäin suuri munuaistaudin etenemisen sekä sydän- ja verisuonisairauksien riski.
Munuaistaudin riskiluokat yhdistyvät hoitotavoitteisiin
Diabetesrekisterin uutena indikaattorina on esitelty munuaistaudin riskiluokat, joiden perusteella määräytyy muun muassa LDL-kolesterolin eli ns. pahan kolesterolin hoitotavoitteet sekä tyypin 2 diabeteksen ennustetta parantavien lääkkeiden käyttö.
Tyypin 1 diabetesta sairastavista 18-74-vuotiaista potilaista seitsemällä prosentilla on suuri tai erittäin suuri riski sairastua munuaistautiin tai sydänsairauksiin.
– Tyypin 2 diabetesta sairastavilla valkuaisvirtsaisuuden seulonta toteutuu vasta 59 prosentilla potilaista. Koko Suomen tuloksia ei siis vielä voida raportoida, mutta suureen tai erittäin suureen riskiin kuuluvien potilaiden osuus näyttää olevan noin 7 prosenttia myös tässä diabetestyypissä”, Metso toteaa.
Lähde ja lisätietoja:
THL:n tiedote 20.11.2024(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)