Siirry sisältöön

Väitöstutkimus: Puolukan syönti voi ehkäistä tyypin 2 diabetekselle altistavaa hiljaista tulehdusta

Tampereen yliopisto uutisoi väitöstutkimuksesta, jonka tulosten mukaan puolukan säännöllinen nauttiminen näyttäisi edistävän niin kutsuttua metabolisesti tervettä lihavuutta hidastamalla matala-asteisen tulehduksen ja aineenvaihduntamuutosten kehittymistä.

Painon lisääntyessä rasvakudos alkaa erittää tulehdusta aiheuttavia yhdisteitä. Tästä aiheutuva elimistön matala-asteinen tulehdustila lisää esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Ylipaino muuttaa myös maksan aineenvaihduntaa ja maksa rasvoittuu.

– Mielenkiintoista oli, että puolukka ehkäisi runsasrasvaisen dieetin vaikutuksen noin 250 geenin ilmentymiseen. Nämä geenit liittyvät tulehdukseen, rasva-aineenvaihduntaan sekä insuliiniresistenssin ja diabeteksen kehittymiseen, väitöskirjatutkija Riitta Ryyti sanoo yliopiston tiedotteessa.

Lähde ja lisätietoja: Tampereen yliopiston tiedote 22.8.2024