Siirry sisältöön

Diabeteksen hoidossa tarvittavan älypuhelimen käyttö turvattava koulupäivän aikana

 

Diabeteksen hoidossa älypuhelin on keskeinen väline verensokerin seurannassa, eikä sairauden seurannassa jatkuvasti tarvittavaa puhelinta voida ottaa lapselta pois koulupäivän aikana. Lapsi tarkistaa verensokeritasonsa useita kertoja päivässä skannaamalla ihoonsa kiinnitetyn sensorin puhelimellaan. Lisäksi tietyt insuliinipumput toimivat yhdessä puhelinten kanssa siten, että insuliinin annostelua voidaan ohjata puhelimella, tai siten että insuliiniannostelu muuttuu tai keskeytyy puhelimen välittämän verensokeritiedon perusteella.

– Puhelin on turvattava diabetesta sairastavan lapsen käyttöön ja hänen haltuunsa koulupäivän ajan. Jos lapsi joutuu hakemaan puhelimen joka kerta erillisestä parkista, voi osa jättää ei-toivotun huomion vuoksi verensokerinsa tarkistamatta tai insuliininsa annostelematta. Tämä voi vaarantaa lapsen terveyden, Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä painottaa.  

Kaupunkien muuttuneet linjaukset puhelinten käyttöön ja hallussa pitämiseen koulupäivän aikana ovat keskusteluttaneet julkisuudessa. Tampereen kaupunki on kertonut vahvistavansa perusopetuksen ohjetta rajoittaa puhelimen ei-toivottua käyttöä oppituntien aikana. Helsingissä koulujen järjestyssääntöihin on nyt kirjattu säännöt kännyköiden käyttämisestä.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellaan lakiesitystä puhelimen käytön laajemmasta rajoittamisesta. Opetusministeri Anders Adlercreutz on julkisuudessa (Helsingin Sanomat 5.8.2024) kertonut, että esitys puhelimien käytön rajoittamisesta kouluissa on tarkoitus tuoda eduskunnalle vuoden 2024 loppuun mennessä. Ministeri kertoo, että terveyteen liittyvät erityistarpeet tullaan sallimaan. 

– Opiskelurauha turvataan, kun lapsi ja nuori voi tarkistaa tilanteensa omatoimisesti eikä joudu erikseen hakemaan puhelintaan parkista. Yhä useammalla on automaattipumppu, jonka käyttö edellyttää jatkuvaa yhteyttä puhelimeen. On välttämätöntä, että lapset ja nuoret saavat hoitaa diabetestaan yksilöllisten tarpeidensa mukaisesti, eivätkä joudu silmätikuksi luokassa erityistarpeensa vuoksi, Pimiä jatkaa.

Lisätietoja:

Asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä, elina.pimia(at)diabetes.fi

Diabetesliitto on ottanut asiaan kantaa  toukokuussa 2023. Katso kannanottomme: