Tutkimus: Seisominen, ravinnon kuidut ja tyydyttymättömät rasvahapot kohentavat maksaterveyttä
Turun yliopiston Valtakunnallisen PET-keskuksen ja UKK-instituutin tuoreessa yhteistutkimuksessa havaittiin, että päivittäinen seisomisaika ja ravintokuitujen sekä tyydyttymättömin rasvahappojen saanti olivat positiivisesti yhteydessä maksan insuliiniherkkyyteen.
Metabolinen (aineenvaihduntaan liittyvä) oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa henkilöllä on useita terveyttä uhkaavaa riskitekijöitä samanaikaisesti. Näitä ovat esimerkiksi keskivartalolihavuus, kohonnut
verenpaine sekä veren korkeat sokeri- ja rasva-arvot.
Metaboliseen oireyhtymään, erityisesti yhdistettynä vähäiseen liikkumiseen, liittyy usein ylimääräisen rasvan kertyminen maksasoluihin, jonka on todettu lisäävän riskiä sairastua rasvamaksatautiin ja olevan yhteydessä heikentyneeseen maksan insuliiniherkkyyteen henkilöillä, joilla on todettu rasvamaksa.
Rasvamaksatauti on yksi yleisimmistä elintapasairauksista maailmanlaajuisesti. Tauti voi olla oireeton pitkään, mutta edetessään tilanne voi johtaa vakavaan peruuttamattomaan maksakirroosiin, jolloin vaikeissa tapauksissa ainoa hoitokeino on maksansiirto.
– Aiemmissa tutkimuksissamme olemme havainneet, että seisominen oli positiivisesti yhteydessä koko kehon insuliiniherkkyyteen. Näiden tulosten perusteella voimme sanoa, että suotuinen yhteys nähdään myös maksan glukoosin tuoton vähenemisenä, joka saattaa kertoa parantuneesta maksan
insuliiniherkkyydestä. Tätä yhteyttä ei ole aiemmin osoitettu, ja se viittaa siihen, että korvaamalla osan päivittäisestä istumisesta seisomisella voidaan mahdollisesti vaikuttaa positiivisesti myös maksaterveyteen henkilöillä, jotka eivät liiku suositusten mukaan, tohtorikoulutettava Saara Laine Turun
yliopistosta kertoo.
Tutkimuksessa todettiin myös, että ravintokuitujen sekä hyvien tyydyttymättömien rasvahappojen saanti (esimerkiksi pähkinöistä, lohesta ja avokadosta) olivat suotuisasti yhteydessä maksan glukoosin ottoon verenkierrosta insuliinistimulaation aikana, mikä kertoo hyvästä maksan insuliiniherkkyydestä. Sen sijaan päivittäisellä hiilihydraattien ja sokerin saannilla havaittiin negatiivinen yhteys. Tutkimuksen tulokset viittaavatsiihen, että päivittäisen ravintokuidun saannin lisääminen ja joidenkin
päivittäisten hiilihydraattien ja sokerien korvaaminen tyydyttymättömillä rasvalähteillä saattaa siis parantaa maksan insuliiniherkkyyttä.
– Maksan insuliiniherkkyyden todettiin olevan myös positiivisesti yhteydessä koko kehon insuliiniherkkyyteen sekä negatiivisesti yhteydessä kehon rasvaprosenttiin sekä veren insuliiniarvoihin. Näin ollen löydöksemme tukevat aiempia tutkimuksia ja käsitystä siitä, että normaali kehonkoostumus sekä hyvästä kokokehon insuliiniherkkyydestä kertovat arvot ovat positiivisesti yhteydessä myös maksan insuliiniherkkyyteen, Laine kertoo.
Lähde ja lisätietoja: Turun yliopiston tiedote 2.7.2024