Siirry sisältöön

Diabetesliitto ja Tampereen Diabetesyhdistys: Pirhan hoitotarvikelinjaus on kestämätön

 

Diabetesliitto ja Tampereen Diabetesyhdistys ovat lähestyneet tänään 24.5.2024 Pirkanmaan hyvinvointialueen päättäjiä avoimella kirjeellä hoitotarvikejakeluun suunniteltujen heikennysten johdosta. 

Yhdistykset ilmaisevat kirjeessään vakavan huolensa Pirkanmaan hyvinvointialueen päätöksestä rajoittaa verensokerin omaseurannassa tarvittavien hoitotarvikkeiden myöntämistä tyypin 2 diabetesta sairastaville. 

Pirkanmaan hyvinvointialueella on päätetty, että hyvässä hoitotasapainossa olevilla tyypin 2 diabetesta sairastavilla, joiden hoitomuoto ovat tabletit tai pistettävä suolistohormonilääkitys (glp-1), ei käytetä verensokerin kotimittauksia. Perusteena on, että mittausten ei ole katsottu tuovan potilaiden tilanteeseen merkittävästi lisähyötyä. Asia nousi julkisuuteen Tampereen Diabetesyhdistyksen mielipidekirjoituksen myötä (Aamulehti 12.5.2024).

Pirkanmaan hyvinvointialueen mukaan (Aamulehti 13.5.2024) verensokerin mittaukset mahdollistetaan Käypä hoito -suosituksen mukaisesti yhä, jos potilaan hoitotasapaino ei ole tavoitteessa. Yhdistykset muistuttavat, että Käypä hoito -suositus ei kuitenkaan missään tilanteessa suosittele jättämään diabetesta sairastavaa täysin ilman omaseurantaa. Lisäksi ne huomauttavat, että hoitotasapaino voi heikentyä suunnitellun seurantavälin aikana, ja potilaan ainoa keino tämän huomaamiseksi on omamittaukset.

Yksilöllisen tarpeen mukainen harkinta hoitotarvikkeille on Tampereen Diabetesyhdistyksen ja Diabetesliiton mukaan välttämätöntä säilyttää. Omamittausten tarve ja hoidon tavoitteet tulisi kirjata hoitosuunnitelmaan. Se tuo hoitoon jatkuvuutta ja pysyvyyttä myös seurantakäyntien välillä.

Yhdistykset huomauttavat, että mikäli muut hyvinvointialueet seuraisivat Pirkanmaan esimerkkiä, jäisi suurin osa Suomen yli 400 000 tyypin 2 diabetesta sairastavasta ilman omaseurannan välineitä. Suuren toimijan esimerkillä voi tällöin olla merkittävä vaikutus siihen, millainen kuorma diabeteksen lisäsairauksista aiheutuu yhteiskunnalle. Lisäsairauksia voidaan ehkäistä vain hoitamalla diabetesta hyvin. 

Lisätiedot
Juha Viertola, toiminnanjohtaja, Diabetesliitto p. 050 64 222, juha.viertola(at)diabetes.fi