Munuaiskorvaushoidossa olevien määrä kääntyi laskuun vuonna 2022 – mahdolliset syyt eivät ilahduta
Munuaiskorvaushoidossa olevien määrä kääntyi ensimmäistä kertaa laskuun vuonna 2022, selviää Suomen munuaistautirekisterin uudesta vuosiraportista. Munuaisensiirtolistalle pääsy on nopeutunut ja kolmen kuukauden sisällä siirron saaneiden osuus on kasvanut.
Vuoden 2022 lopussa Suomessa munuaiskorvaushoidossa olevien kokonaismäärä oli 5 240, selviää juuri julkaistusta Suomen munuaistautirekisterin vuosiraportista. Munuaiskorvaushoito tarkoittaa dialyysihoitoa ja munuaisensiirtoa.
Vuonna 2022 dialyysissa olevia oli 1849 ja munuaisensiirron saaneita oli 3391. Hoidon aloitti 464 uutta potilasta, mikä oli yhtä paljon kuin vuotta aikaisemmin. Ilmaantuvuus oli suurin yli 75-vuotiaiden miesten ryhmässä. Ilmaantuvuudessa oli huomattavaa vaihtelua hyvinvointialueittain.
– Syy munuaiskorvaushoitopotilaiden määrän pienenemiseen saattaa osin olla vuosia jatkuneen kuolleisuuden laskun kääntyminen nousuun, kertoo Suomen munuaistautirekisterin vastaava lääkäri Jaakko Helve.
Suuren osan lisääntyneestä kuolleisuudesta selittävät koronainfektioon liittyvät kuolemat. Koronavirusinfektio oli kuolemansyynä 53 potilaalla, ja infektiokuolemien osuus oli aiempaa suurempi. Vallitsevuuden pienenemiseen voi vaikuttaa myös terveydenhuollon kuormitukseen liittyvä raportointivaje.
Tyypin 2 diabetes edelleen yleisin syy dialyysihoitoon
Vuodesta 1999 lähtien yleisin dialyysihoitoon johtava sairaus on ollut tyypin 2 diabetes ja näin oli myös vuonna 2022. Kaikkien dialyysissa olevien ja munuaisensiirron saaneiden tavallisin diagnoosi on glomerulonefriitti. Tämän vuosituhannen aikana munuaiskorvaushoidossa olevien ikä on noussut merkittävästi, 53 vuodesta 60 vuoteen.
Munuaisensiirtolistalle pääsy on nopeutunut ja kolmen kuukauden sisällä siirron saaneiden osuus on kasvanut. Vuonna 2022 munuaiskorvaushoidon aloittaneista 16 prosenttia oli munuaisensiirtolistalla hoidon alussa. Osuus on kasvanut merkittävästi edeltävistä vuosista. Lähes neljäsosa, 24 prosenttia, pääsee siirtolistalle 180 päivän kuluessa hoidon alusta ja osuus on noussut hieman. Nopeimmin siirtolistalle pääsevät nuoremmat henkilöt.
Munuaistautirekisteri sisältää tiedot Suomen dialyysi- ja munuaisensiirtopotilaista vuodesta 1964 lähtien. Sairaalat raportoivat tiedot potilaistaan rekisteriin.
Munuaistautirekisterin vuosiraportti 2022
Lähde ja lisätietoja: Munuais- ja maksaliiton tiedote 31.1.2024