Siirry sisältöön

Tutkimus: Runsas kaalin ja marjojen syönti saattaa suojata perinnöllisesti altista lasta tyypin 1 diabetekselta

Suomalaisessa DIPP-tutkimuksessa mukana olevien lasten ruokapäiväkirjojen tutkiminen on tuottanut uutta tietoa ravitsemuksen mahdollisesta yhteydestä tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen. 

Tampereen yliopistossa tehty seurantatutkimus antaa viitettä siitä, että runsaasti kaaleja, kuten kerä- parsa- ja kukkakaalia syövillä tyypin 1 diabetekselle perinnöllisesti alttiilla lapsila on muita pienempi riski saada tyypin 1 diabeteksen esiaste eli muodostaa taudin kehittymiselle tyypillisiä vasta-aineita. Myös runsaasti marjoja syövillä lapsilla on tutkimuksen mukaan muita pienempi riski sairastua tyypin 1 diabetekseen.

Banaania syövillä lapsilla havaittiin sen sijaan muita suurempi riski sairastua sekä tyypin 1 diabeteksen esiasteeseen että varsinaiseen tautiin.

Tutkimuksesta ei kuitenkaan vielä selviä, mitkä tekijät kaaleissa, marjoissa ja banaanissa selittävät nyt havaittuja yhteyksiä.

– Lisätutkimuksia tarvitaan varmistamaan, liittyvätkö havaitut yhteydet suoraan kaalien, marjojen ja banaaninen käyttöön. On myös mahdollista, että ne kuvastavat tietyntyyppisiä ruokavaliomalleja, toteaa tutkijatohtori Markus Mattila Tampereen yliopiston tiedotteessa ja täydentää, että tutkimuksen löydökset ovat uusia eikä yksittäisen tutkimuksen perusteella ole tarvetta muuttaa laajaan tutkimusnäyttöön perustuvia lasten ravitsemussuosituksia.

Lähde ja lisätietoja: Tampereen yliopiston tiedote 8.1.2024