Siirry sisältöön

Hannu Hätönen: Diagnoosi aktivoi liikuntaharrastuksen

Hannu Hätönen
Kuva: Sari Savela

”Aamulla kävimme vaimoni kanssa kuntosalilla ja vesijuoksussa. Sen jälkeen oli hyvä aloittaa työpäivä. Yleensä käymme neljästi viikossa liikkumassa. Tässä iässä tarvitsee aikaa palautumiseen, siksi on tärkeää, että voi välillä huilata. Nuorempana urheilin paljon, mutta jossain vaiheessa liikkumiseen tuli vuosien tauko ja painoni alkoi nousta. 

Kun sairastuin kakkostyypin diabetekseen noin 25 vuotta sitten, aloitin uudestaan liikuntaharrastuksen. Olen kiitollinen diabeteshoitajalle, joka silloin sanoi minulle, että ala käydä aktiivisesti uimahallissa. Se on halvin henkivakuutus, minkä voit saada. Siitä lähtien olen käynyt säännöllisesti uimahallissa. Diabeetikkona olen Espoossa oikeutettu ilmaiseen uimarannekkeeseen.

Täytin tammikuussa 70 vuotta ja olen kuuden vuoden ajan ollut jäämässä eläkkeelle Hyvä arki ry:n toiminnanjohtajan tehtävästä. Kun sopiva seuraaja löytyy, olen valmis siirtymään sivuun. Hyvä arki on espoolainen ruoka-aputoimija, joka auttaa vähäosaisia. Toivon, että työlleni löytyy jatkaja, jolla on sydän mukana ja joka tietää, mitä on hätä.

Olen kotoisin Joensuusta, missä toimin 25 vuotta yrittäjänä. Olen ostanut ja perustanut eri alojen yrityksiä. Yksi yrityksistäni oli squash-halli, sillä siihen aikaan pelasin squashia kilpaa. Menestyin hyvin yrittäjänä, kunnes 1990-luvun alussa tuli iso rysäys, lama. Markka devalvoitiin ja ottamieni valuuttalainojen korot karkasivat käsistä. Velkoja kertyi nopeasti noin 14 miljoonaa markkaa. Yritykset piti ajaa alas. 

Konkurssin jälkeen päätimme aloittaa perheeni kanssa uuden elämän Espoossa vajaa 30 vuotta sitten. Veloista selvisin velkajärjestelyn avulla ja jo vuosia olen ollut velaton mies. 

Parin Espoo-vuoden jälkeen erosimme silloisen puolisoni kanssa. Käsittelemättömät asiat tulivat niin isoiksi, ettemme pystyneet jatkamaan enää. Myöhemmin avioiduin uudestaan. Minulla on neljä aikuista tytärtä, joista yksi menehtyi täysin odottamatta syöpään noin vuosi sitten. Se oli valtava suru. 

Pyrin hoitamaan itseäni hyvin. Liikunnan lisäksi huolehdin jaloistani käymällä säännöllisesti jalkahoidossa ja vaihtamalla sukat päivittäin. Mutta diabeteksen hoito Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on kyllä järkyttävällä tasolla. Aikoja diabeteshoitajalle ei yksinkertaisesti ole ja kontrollien välissä voi olla jopa 2,5 vuotta.”

Teksti: Sari Savela