Siirry sisältöön

Lokakuun Diabetes-lehdessä: Millaista on diabeteksen hyvä hoito?

Lokakuun Diabetes-lehdessä kysytään, millaista on hyvä diabeteksen hoito. Jos olet paperilehden tilaaja, saat tuoreen lehden kotiisi perjantaina 27.10. Diabetesyhdistysten jäsenet voivat lukea uusimpia juttuja myös verkossa, verkkolehden avoimesta arkistosta löytyy aiemmin julkaistuja juttuja kaikkien tutustuttaviksi.

Uusimman lehden aiheita ovat muun muassa:

Diabeteksen hyvä hoito perustuu yksilölliseen tarpeeseen

Diabetesta sairastavan ei ole aina helppo tunnistaa, onko hänen saamansa ohjaus riittävää tai millaisiin palveluihin hän on oikeutettu. Erityisesti tyypin 2 diabetesta sairastava saattaa kokea jäävänsä yksin selviytymään sairautensa kanssa. Mitä kuuluu tyypin 2 diabeteksen hyvään alkuvaiheen ohjaukseen? Kuinka usein lääkäriä pitäisi tavata? Millaisia hoitotarvikkeita diabetesta sairastavalla on oikeus saada? Diabetesliiton asiantuntijat vastaavat näihin ja moniin muihin kysymyksiin.

Insuliinipumppu pysäytti lisäsairaudet

Eläintenkouluttaja Piia Laineella oli hyvin hankala diabetes, ja hän sairastui ohutsäieneuropatiaan kymmenen vuotta sitten ja myöhemmin myös hänen silmänpohjiensa kunto romahti äkillisesti. Sitä edelsi verensokerin voimakas sahaaminen ja stressi. Kun hän sai älypumpun, hänen verensokerinsa tasoittuvat eivätkä lisäsairaudet enää edenneet.

Terveenä läpi elämän, mutta miten?

Terveyteemme vaikuttavat fyysinen ja sosiaalinen elinympäristömme ja sairautemme, mutta myös omat kokemuksemme sekä arvomme ja asenteemme. Terveyttä edistävät myös terveelliset elintavat, valoisa mieli ja rakkaat ihmiset ympärillämme. Kun teemme elämästämme oman näköistä ja tulemme toimeen muiden ihmisten kanssa, viihdymme elämässämme ja voimme paremmin.

Pitkään säilyvä insuliinin eritys voi suojata lisäsairauksilta

Tyypin 1 diabetesta sairastavalla voi olla toimivia beetasoluja ja omaa insuliinin tuotantoa vielä vuosia tai jopa vuosikymmeniä taudin puhkeamisen jälkeen. Suomalaistutkimuksen tulokset vahvistivat muuallakin maailmassa tehtyjä tutkimushavaintoja: pitkään säilyvä vähäinenkin insuliinin eritys vähentää diabeteksen lisäsairauksien riskiä, ja saattaa helpottaa hyvän hoitotasapainon ylläpitoa.

Sydämen ja munuaisten kohtalonyhteys

Sydämen ja munuaisten vajaatoiminta pahentavat toisiaan, ja yksi tekijä tässä on valtimonkovettumatauti. Kun virtsaan erittyy valkuaista, munuaiset ja sydän alkavat olla kovilla. Tässä vaiheessa munuaisvaurion eteneminen pystytään kuitenkin vielä pysäyttämään. Lisää munuaisterveydestä verkkosivuillamme.

Hikikarpalot keräävä laastari näyttää kuinka voit

Hiki haisee ja tahraa vaatteet, hikoilu on kiusallista ja sitä pitää peitellä. Vielä mitä! Jos professori Seppo Vainion tutkimusryhmän huimat visiot toteutuvat, tulee hiestä luotettu kumppanimme. Se saattaa tarjota ennennäkemättömiä mahdollisuuksia terveytemme havainnointiin. Se voi esimerkiksi kertoa, kuinka verensokerimme käyttäytyy ja kannustaa omahoitoon ja liikuntaan.

Tarvitaanko elintarvikkeiden terveysveroa?

Jos runsaasti sokeria, suolaa ja kovaa rasvaa sisältävät ruuat ja juomat maksaisivat verojen vuoksi enemmän, ostaisimmeko niitä nykyistä vähemmän? Asiantuntijoiden mukaan elintarvikkeiden terveysverolla voidaan tukea terveellisiä ruokatottumuksia. Ainakin kokemukset muista Euroopan maista osoittavat, että elintarvikkeiden terveysperusteisella verotuksella voidaan ohjata kulutustottumuksia toivottuun suuntaan.

Tyypin 2 diabetesta sairastava, pysy liikkeellä

Liikunta on tyypin 2 diabeteksen hoidon kulmakivi, sillä se vähentää insuliiniresistenssiä eli parantaa kudosten kykyä käyttää sokeria ja viedä se perille kohdekudokseen kuten lihaksiin. Tämän seurauksena sokeritasapaino yleensä paranee. Liikkua pitäisi säännöllisesti ja monipuolisesti. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.

Mielenterveyden käsi auttaa pitämään huolta mielen hyvinvoinnista

Nukuitko viime yönä riittävästi? Kävitkö kaupassa autolla vai pyörällä? Muistitko soittaa äidille? Ehditkö töiden jälkeen keramiikkakurssille? Mielen hyvinvointi koostuu monista eri osatekijöistä, joita ei välttämättä tule arjessa ajateltua. MIELI Suomen Mielenterveys ry:n luoma Mielenterveyden käsi -harjoitus auttaa hahmottamaan hyvinvoinnin eri osa-alueita konkreettisesti.

Turvallisesti raskaana – tyypin 2 diabetesta hyvin hoitaen

Tyypin 2 diabetes ei enää ole vain ikääntyvien sairaus. Siksi myös hedelmällisessä iässä ja raskaana olevien tyypin 2 diabeetikkojen määrä kasvaa. Tyypin 2 diabeetikon raskaus ja synnytys sujuvat yleensä sitä paremmin, mitä huolellisemmin hän valmistautuu niihin ja hoitaa itseään raskauden aikana.

Francescan elämä ja seikkailut

Ars longa, vita brevis. Taide pitkä, elämä lyhyt on Hippokrateen kuuluisa lausahdus. Usein harrastus vie ajan niin tarkasti, että jopa eläkeläiselle meinaa tulla kiire, Heinolan seudun diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Francesca Violeta Vallin sanoo. Hän tietää, että on tärkeää hoitaa myös sosiaalista ja tunnepohjaista elämää harrastusten ja muun osallistumisen kautta.

Voimaa ja valkuaista – ehkäise vanhuuden hauraus

Gerastenia on ikääntymiseen liittyvää haurastumista, joka poikkeaa normaalista vanhenemisesta. Siihen kuuluu voimattomuutta ja uupumusta, ruokahalun puutetta ja aliravitsemusta, lihaskatoa ja luukatoa, hitautta ja kaatuilua. Vanhuuden haurautta voi onneksi ehkäistä ja hoitaa.

Näin puhut nuorelle alkoholista

Alkoholi, tyypin 1 diabetes ja nuoruuteen kuuluva into testata rajoja voi olla kimurantti yhdistelmä myös perhesovulle. Asiantuntijat kertovat, miten alkoholi kannattaa ottaa puheeksi nuoren kanssa.