Siirry sisältöön

Pohjoismaisten ravitsemussuositusten linjaukset sopivat hyvin diabetesta sairastaville

Uudet Pohjoismaiset ravitsemussuositukset julkaistiin 20.6.2023. Ravitsemusterapeuttimme Eija Ruuskanen käy alla olevassa tekstissään läpi suositusten pääkohtia.

Kyseessä on pohjoismaisten ravitsemussuositusten 40 vuotisen historian suurin päivitys, ja suositusten tekemiseen on osallistunut satoja pohjoismaisia ja kansainvälisiä tutkijoita. Suosituksissa on huomioitu sekä terveellinen että ekologinen ravitsemus, molemmat vahvaan tieteelliseen näyttöön pohjautuen. Suositukset osoittavat, että terveellinen ruoka on useimmiten myös ekologista.

Ruokavalintojen näkökulmasta uusissa suosituksissa ei ole merkittäviä muutoksia verrattuna aikaisempaan, mutta linjaus kohti kasvispainotteisempaa ja vähemmän lihaa sisältävää ruokailua on vahvistunut. Kasvisten määräksi suositellaan 500-800 grammaa päivässä (aiempi suositus 500 g), ja punaisen lihan määräksi enintään 350 grammaa viikossa (aiempi suositus enintään 500 g). Lisäksi suositellaan runsasta kalan käyttöä ja kohtuullista vähärasvaisten maitotuotteiden käyttöä. Mahdollisimman vähän suositellaan käytettäväksi esimerkiksi lihajalosteita ja alkoholia sekä runsaasti suolaa ja/tai sokeria sisältäviä tuotteita.

Diabetesta sairastavalle edellä mainitut linjaukset sopivat erinomaisen hyvin. Diabeteksen hoidossa ravitsemuksen osalta on keskeistä sydän- ja verisuoniterveys eli ravintoaineissa huomio kiinnitetään erityisesti vähäiseen kovan (eli tyydyttyneen) rasvan ja suolan saantiin sekä runsaaseen kuidun saantiin. Pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaisilla ruokavalinnoilla nämä voidaan saavuttaa.

Juuri suosituksen mukaiseen syömiseen ei kuitenkaan kaikilla ole halua tai mahdollisuutta, mutta jokainen voi tehdä pieniä valintoja, joista on etua omalle terveydelle ja samalla ympäristön hyvinvoinnille.

Pohjoismaisten ravitsemussuositusten pohjalta aletaan työstää kansallisia suosituksia. Niissä huomioidaan esimerkiksi maakohtaiset kansanterveyshaasteet, ruokakulttuuri ja olosuhteet. Suomessa tämä työ tehdään vuoden 2024 aikana.

Lisätietoja:

Ruokaviraston tiedote 1.6.2023

Itä-Suomen yliopiston tiedote 20.6.2023

Syyskuun Diabetes-lehdessä julkaistaan suositusten laadinnassa mukana olleen professori Ursula Schwabin haastattelu. Tilaa Diabetes-lehti tästä.