Siirry sisältöön

Arkkiatri Risto Pelkonen Diabetes-lehdessä: Vanhusyksikkö jokaiselle hyvinvointialueelle

Arkkiatri Risto Pelkonen. Kuva: Annika Rauhala

Keskiviikkona 14.6. ilmestyvässä Diabetes-lehdessä arkkiatri Risto Pelkonen kertoo olevansa huolissaan siitä, miten jatkuvasti kasvavan ikäihmisten joukon hyvinvoinnista huolehditaan Suomessa. Pelkonen ehdottaa, että jokaiselle hyvinvointialueelle perustetaan vanhusyksikkö, jolla on kokonaisvastuu alueen iäkkäiden hyvinvoinnista.

– Asunnot, pihat, kadut ja julkiset liikennepalvelut on suunniteltava niin, että ikäihmiset voivat liikkua turvallisesti ja olla mukana toisten kanssa, Pelkonen lisää.

Vuonna 2015 hän oli mukana sosiaali- ja terveysministeriön Kokeneet ja viisaat -asiantuntijaryhmässä, joka tuotti tietoa vanhuspalvelulain muutoksia varten.

– Julkaisimme 11 teesiä. Tärkein viestimme oli se, että ikääntyneet pitää ottaa mukaan, kun tehdään vanhuksia koskevia päätöksiä, Pelkonen kertoo.

Kömpelyyden, kuulon heikentymisen ja muiden ongelmien vastapainoksi ikääntyminen kartuttaa viisautta ja kokemusta. Sitä pitäisi arkkiatrin mielestä hyödyntää yhteiskunnassa huomattavasti enemmän.

Korkea ikä on näköalapaikka

Yli neljännesvuosisadan arkkiatrina toimineelle Risto Pelkoselle korkea ikä on näköalapaikka, josta on hyvä tutkailla nykyhetkeä, mennyttä ja tulevaa.

Pelkonen kirjoittaa edelleen paljon ja hoitaa arkkiatrille kuuluvat monet tehtävät. Hän seuraa maailman menoa ja ottaa puolueettomasti kantaa terveydenhuoltoon liittyviin kysymyksiin.

Tosiasia on, että iän myötä ihmisen voimat vähenevät ja vaivat lisääntyvät. Elämä voi Pelkosen mukaan silti olla hyvää, kun tekee rohkeasti sitä, mikä on mahdollista, ja hyväksyy sen, mille ei voi mitään.

– Vanhana on hyvä olla, kunhan sietää ne monet hankaluudet, joita korkea ikä tuottaa. Parasta on, kun ottaa elämästä vaarin ja elää omien voimiensa ehdoilla, Pelkonen kannustaa.

Ikääntymisessä auttaa, kun tuntee itsensä. Itseymmärrys on toimeen tulemista itsensä kanssa ja tervettä itsetuntoa.

Hyvän elämän peruspilareihin kuuluvat kohtuullinen toimeentulo ja tunne johonkin yhteisöön kuulumisesta.

– Tahaton yksinäisyys ei ole kenellekään hyväksi. Tärkeintä on saada rakastaa toista ja tulla rakastetuksi, Pelkonen toteaa.

Arkkiatri Risto Pelkonen on toiminut uransa alussa Diabetesliiton ja diabetesyhdistysten perustaman Diabetestutkimussäätiön ensimmäisenä puheenjohtajana.

Lue artikkeli Diabetes-lehdestä.