Lausuimme Kelalle kroonisen munuaistaudin hoitoon käytettävästä lääkkeestä finerenonista
Finerenonia (Kerendia®) käytetään tyypin 2 diabetekseen liittyvän kroonisen munuaistaudin hoitoon aikuisille, joilla on albuminuriaa, ja joilla on käytössä ACE:n estäjä tai angiotensiini II -reseptorin salpaaja ja lisäksi SGLT2:n estäjä, paitsi, jos nämä lääkkeet eivät sovi haittavaikutusten tai vasta-aiheiden vuoksi.
Lääkkeiden hintalautakunta on myöntänyt 1.7.2023 alkaen finerenonille peruskorvattavuuden laajennuksen ulottumaan edellä mainittuun ryhmään sisältäen munuaistaudin vaiheet 1–4 aiemman munuaistaudin vaiheen 3–4 sijasta.
Pyydämme Kelalle antamassamme lausunnossa kiinnittämään huomiota siihen, että tyypin 2 diabetekseen liittyvää kroonista munuaistautia hoidetaan pääsääntöisesti perusterveydenhuollossa, ja vasta taudin edetessä potilas siirtyy erikoissairaanhoidon arvioon. Finerenonihoidolla voidaan lykätä kroonisen munuaistaudin etenemistä.
Finerenonin peruskorvattavuuden (3071) erillisselvityksenä vaaditaan nykyisellään lääkärinlausunto B erikoissairaanhoidon nefrologian tai sisätautien yksiköstä tai näiden alojen erikoislääkäriltä.
Edellä mainittu erillisselvityksen antajan vaatimusrajoitus sekä hidastaa hoidon aloittamista merkittävästi että kuluttaa erikoissairaanhoidon lääkäriresursseja konsultaatioihin, jotka eivät ole lääketieteellisesti välttämättömiä vaan toteutetaan ainoastaan korvattavuuden mahdollistamiseksi.
Finerenonin aloittamisen yhteydessä tulee tarkkailla munuaisfunktiota (kreatiniini ja Gfr) sekä kaliumtasoa, mutta tämän toteuttamiselle perusterveydenhuollossa ei ole estettä. Vastaava seurantaa toteutetaan tavanomaisesti esimerkiksi ACE:n estäjien määräämisen yhteydessä kaikkien lääkäreiden toimesta.
Näkemyksemme on, että erillisselvitysvaatimuksia tulisi peruskorvattavuuden laajennuksen yhteydessä 1.7.2023 alkaen keventää siten, että ei edellytettäisi lausuntoa erikoissairaanhoidon nefrologian tai sisätautien yksiköstä tai näiden alojen erikoislääkäriltä.