Siirry sisältöön

Diabetes-lehden Ukraina-raportti: Stressi ja pelko nostavat diabeetikkojen verensokeriarvoja

Diabeteslääkäri Anastasia Galestkaja kertoo juuri ilmestyneessä Diabetes-lehdessä diabeetikoiden tilanteesta sotaan joutuneessa Ukrainassa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikeuttanut monin tavoin diabetesta sairastavien ukrainalaisten elämää. Diabetes-lehden haastattelema endokrinologi Anastasia Galetskaja tuntee diabeteksen hoidon haasteet sodan keskellä.

Ulkomailta on lähetetty sodan aikana Ukrainaan runsaasti apua, muun muassa insuliinia ja muita diabeteslääkkeitä sekä verensokerimittareita. Suuri osa diabeetikoista on avun turvin pärjännyt kohtalaisesti, vaikka jatkuva pelko ja stressi nostavat heidän verensokeriaan.

– Venäjän miehittämillä alueilla asuvien diabeetikoiden tilannetta länsimainen apu ei kuitenkaan ole parantanut, koska insuliinin vieminen alueille on vaarallista, eikä se aina onnistu, arvioi Kiovassa diabeteslääkärinä toimiva Anastasia Galestkaja 14. huhtikuuta Diabetes-lehdessä ilmestyvässä artikkelissa.

Pahiten kärsineisiin kaupunkeihin, kuten Irpiniin ja Butshaan, ei pystytty pitkään aikaan viemään insuliinia, ja niissä diabeetikoiden tilanne on ollut katastrofaalinen.

Ukrainan valtio antaa diabeetikoille heidän tarvitsemansa insuliinin maksutta. Diabeetikot saavat nykyisin insuliinia vain kuukauden tarpeeksi, kun sitä aiemmin sai kolmeksi kuukaudeksi.

– Insuliini ja tavalliset verensokerimittarit ovat diabeetikoille ilmaisia, mutta glukoosisensorit ja insuliinipumput eivät. Ne ovat niin kalliita, että monilla ukrainalaisilla diabeetikoilla ei ole varaa ostaa niitä, kun jokapäiväinen toimeentulokin tuottaa useimmille ongelmia, Galetskaja kertoo.

Diabetesta sairastavien verensokeriarvot huononevat myös siksi, että lääkärin vastaanotolle ja laboratoriotutkimuksiin
on sodan aikana vaikea päästä.

Kansainvälisen diabetesliiton (IDF) tietojen mukaan Ukrainassa on 2,3 miljoonaa diabetesta sairastavaa. Heistä joka kymmenes käyttää insuliinia.

Lue Anastasia Galestkajan haastattelu kokonaisuudessaan juuri ilmestyneestä Diabetes-lehdestä.