Helmikuun Diabetes ja lääkäri -lehdessä aiheena diabeteksen kansallisen ehkäisyhankkeen D2D:n pitkäaikaistulokset
D2D toi tyypin 2 diabeteksen ehkäisyn perusterveydenhuoltoon – hoitokäytännöt vaikuttavat yhä suomalaisten terveyteen myönteisesti
Diabeteksen kansallinen ehkäisyhanke (D2D) jätti pysyvän jäljen suomalaiseen terveydenhuoltoon. Elämäntapaintervention myönteiset vaikutukset näkyvät yhä asukkaiden terveydessä, arvioivat hankkeeseen osallistuneet tutkijat Diabetes ja lääkäri -lehden 15. helmikuuta ilmestyvässä numerossa.
Tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuus on interventioon osallistuneilla noin kolmanneksen pienempi kuin verrokeilla. Osallistujat saivat vuoden ajan aktiivista ohjausta terveellisiin elämäntapoihin yksilöllisesti ja ryhmissä. Perusterveydenhuollossa toteutetun D2D-intervention pitkäaikaistulokset ovat rohkaisevia, arvioivat päätutkijat emeritusprofessorit Matti Uusitupa ja Jaakko Tuomilehto.
Diabeteksen ehkäisyhankkeeseen osallistui viisi sairaanhoitopiiriä. D2D:n vaikutukset eivät kuitenkaan rajoitu hankealueisiin.
– D2D:n ansiosta perus- ja työterveyshuollossa alettiin aktiivisesti torjua tyypin 2 diabetesta. Tuolloin käynnistetyt toimet ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuusluvut ovat Kelan erityiskorvattavien lääkkeiden tilaston perusteella kääntyneet laskuun viime vuosikymmenellä, tutkijat kirjoittavat Diabetes ja lääkäri -lehdessä.
Diabeteksen ilmaantuvuuden pienentyminen neljänneksellä merkitsee terveystaloustieteellisten laskelmien perusteella jopa satojen miljoonien eurojen säästöä terveydenhuollon kuluissa seuraavan 15 vuoden aikana.
– D2D osoitti, että tyypin 2 diabeteksen ehkäisy edellyttää sekä suuren sairastumisriskin omaaviin että koko väestöön kohdistuvia toimia. Tarvitaan myös monialaista yhteistyötä terveyttä tukevien elintapojen edistämiseksi. Tutkijat painottavat, että yhteiskunnan kannattaa edelleen panostaa tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn.
Suomalainen diabetesriskitesti nousi kansainväliseksi menestykseksi
Dehko kehitti, D2D juurrutti
D2D-hankkeen tavoitteena oli juurruttaa perusterveydenhuollon arkeen Diabeteksen ehkäisyn ja hoidon kehittämisohjelmassa Dehkossa ideoituja ja kokeiltuja uusia toimintatapoja tyypin 2 diabeteksen ehkäisemiseksi. Hankkeeseen osallistui viisi sairaanhoitopiiriä – Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pirkanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirit.
Hankkeen kokonaiskustannukset olivat 8,4 miljoonaa euroa, ja sen rahoittivat sosiaali- ja terveysministeriö, sairaanhoitopiirit, kunnat, Diabetesliitto sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
Hankkeeseen liittyneissä tutkimuksissa selvitettiin muun muassa tyypin 2 diabeteksen vallitsevuutta ja ehkäisytoimien onnistumista.
- Kansallisen diabeteslaaturekisterin tuloksia, Saara Metso ja Aapo Tahkola
- Diabeetikon vaarallinen jalkainfektio, Miska Vuorlaakso
- Uusi suunta diabeteshoitajan urapolulle, Kliininen asiantuntija (YAMK) -koulutus, Marja-Anneli Hynynen ja Tuula-Maria Rintala
Lue Diabetes ja lääkäri -lehti 1/2023 maksutta joko näköislehtenä tai pdf-versiona.