Taitekohdassa
Olemme menneen ja tulevan vuoden taitekohdassa. Tässä vaiheessa on mukava muistella mennyttä vuotta ja katsoa kohti seuraavaa aprikoiden, mitä se mahtaa tuoda tullessaan.
Tänä vuonna olemme saaneet kokea yhtä ja toista. Monelle on varmasti jäänyt mieleen vuoden aikana tapahtuneet ikävät asiat, kuten koronaepidemian jatkuminen ja Ukrainan sota. Vastapainoksi olemme saaneet myös lämpöä ja riemua koronarajoitusten purkamisesta, kun olemme voineet viettää aikaa yhdessä perheen ja muiden läheisten ja tuttavien kanssa. Myös yhdistystoiminnassa olemme saaneet taas tavata toisiamme kasvokkain.
Perheen tuki ja vertaisten tapaaminen ovat monelle tärkeitä voiman lähteitä diabeteksen kanssa elämisessä, selvisi Diabetesliiton toteuttamassa Diabetes arjessa -kyselyssä. Siihen vastasi lokakuussa lähes 5 000 diabetesta sairastavaa ja läheistä, moni teistä myös.
Kyselyssä arki diabeteksen kanssa piirtyi esiin hyvin monimuotoisena. Suurin osa vastaajista, diabetestyypistä riippumatta, tuntee itsensä onnelliseksi ja kokee jaksavansa hyvin.
Toisaalta diabetes heikentää elämänlaatua ja saa aikaan kuormittuneisuutta ja yllättäviä haasteita. Monelle teistä, etenkin tyypin 1 diabetesta sairastaville ja diabetesta sairastavien lasten vanhemmille, esimerkiksi katkonaiset yöunet ovat tuttuja. Diabetes haastaa arkea ajoittain mitä kummallisemmilla tavoilla. Hoitoväsymys on tuttu kumppani monelle.
Nyt on kuitenkin aika sytyttää kynttilä menneelle vuodelle ja nauttia tästä hetkestä ennen uusia haasteita. Samalla voi varovasti silmäluomien välistä kurkistaa, mitä ensi vuosi tuo tullessaan. Sen verran voin paljastaa, että teemme teille kuusi Diabetes-lehteä ensi vuonnakin. Aiheet niihin kumpuavat teidän toiveistanne ja arjestanne. Toivottavasti onnistumme tarjoamaan teille mieluisia hetkiä ja lukemisen iloa myös jatkossa.
Kiitos tästä vuodesta. Rauhallista joulua ja onnekasta vuotta 2023!
Sari Koski
kehittämispäällikkö, Diabetesliitto
Julkaistu Diabetes-lehdessä 6/2022.