Siirry sisältöön

Hyvä arki diabeteksen kanssa! – Diabetesverkoston seminaaritallenne katsottavissa kahden viikon ajan

Eduskunnan diabetesverkoston ja Diabetesliiton seminaari Hyvä arki diabeteksen kanssa! järjestettiin tiistaina 15.11.2022 eduskunnan Kansalaisinfossa ja verkkolähetyksenä.

Katso seminaaritallenne Diabetesliiton YouTube-kanavalta, tallenne on katsottavissa 30.11.2022 asti.

Voit katsoa koko tallenteen tai valita vain sinua kiinnostavat osiot asiantuntijoiden alustuksista:

Seminaari on osa maailman diabetesviikon tapahtumia. Lue lisää diabetesviikosta 14.-20.11.2022.

Katja Hännisen avauspuheenvuoro

Valitettavasti tallenteen alkuosassa on ikäviä teknisiä häiriöitä, joiden vuoksi eduskunnan diabetesverkoston puheenjohtajan, kansanedustaja Katja Hännisen avauspuheenvuoro ei kaikilta osin kuulu hyvin. Edustaja Hännisen puhe on tämän vuoksi lisätty videon kommenttikenttään, voit lukea sen myös tästä:

Hyvät kuulijat,

Aluksi erittäin hyvää diabetesviikkoa teille kaikille ja Lämpimästi tervetuloa pitkästä aikaa tänne eduskunnan diabetesverkoston ja Diabetesliiton yhteiseen seminaariin keskustelemaan Hyvästä arjesta diabeteksen kanssa.

Olen vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen ja toimin eduskunnan diabetesverkoston puheenjohtajana. Olen iloinen siitä, että meillä on eduskunnassa tällainen verkosto, jossa kansanedustajat yli puolue sekä hallitus-oppositiorajojen ajavat diabeetikoille parempaa hoitoa ja palveluita, sillä niistä hyvä arki on tehty.

Olemme verkostona ottaneet kantaa eri asioihin esimerkiksi kirjallisten kysymysten muodossa ja mielipidekirjoitusten kautta. Järjestämme myös sidosryhmätapaamisia ja ministeritapaamisia, jotta voimme viedä vuorovaikutteisesti viestiä sinne, missä asioista päätetään ja jotta diabeetikoiden ääni tulisi kuulluksi niin lakien sisällöistä päätettäessä kuin valtion budjettiakin laadittaessa.

Parhaimmillaan hoitotasapainossa oleva diabetes on arjen iloissa ja suruissa mukana kulkeva seuralainen, jonka olemassaoloon ja hoitamiseen tottuu ja sopeutuu. Vaikka oma tai läheisen diagnoosi voi alkuun tuntua haasteelliselta ja vaikealta hyväksyä, niin onneksi tilanteeseen on saatavilla tukea ja sairauden kanssa oppii selviämään vähitellen.

Hyvä arki diabeteksen kanssa on lopulta ihan samaa arkea kuin ilman diabetestäkin; työssäkäyntiä, perhe-elämää ja yhteistä aikaa muiden läheisten kanssa, harrastuksia, rakkautta, iloja ja suruja.

Kansanedustajana koenkin, että minun tehtäväni on käyttää kansan antamaa mandaattiani siihen, että diabetekseen sairastuville on mahdollisimman hyvät palvelut ja sujuva arki. Tänä vuonna diabetespäivän teema keskittyykin erittäin keskeiseen aiheeseen nimittäin hoidon saatavuuteen ja sen laatuun.

Ja juuri näiden asioiden äärellä meidän on oltava hereillä.

Hyvä hoito ei saa ollakin kiinni asuinpaikasta tai lompakon paksuudesta vaan jokaiselle on taattava yhdenvertaiset mahdollisuudet oikea-aikaiseen ja laadukkaaseen diabeteksen hoitoon.

Ja Näin lapsen oikeuksien viikolla on hyvä muistuttaa siitäkin, että koko perhe tarvitsee tukea silloin, kun lapsi sairastuu diabetekseen. Toisaalta lapsen on saatava tietoa sairaudesta myös silloin, kun läheinen, kuten vanhempi sairastuu. Tieto ja hyvässä hoivatasapainossa oleva sairaus tuo myös lapselle turvaa.

Arvoisat kuulijat,

Sote-uudistus on myös diabeteksen hoidon ytimessä.

Ensi vuonna on edessä suuri muutos, kun sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen siirtyy kunnilta, kuntayhtymiltä ja sairaanhoitopiireiltä hyvinvointialueille.

Vuosikausia sorvattu ja viimein toteutuva sote-uudistus on suuri rakenteellinen mullistus sosiaali- ja terveydenhuollossa. Perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, pelastuslaitos ja sosiaalipalvelut ovat jatkossa saman järjestäjän alaisuudessa. Uudistustyötä on tehty alueilla vuoden ajan, ja työ jatkuu myös hyvinvointialueiden käynnistymisen myötäkin.

Hoidon ja palvelujen jatkuvuus ja oikea-aikaisuus, eri toimijoiden välinen yhteistyö sekä ihmisen oman toimintakyvyn ja voimavarojen vaaliminen ovat keskeisessä roolissa sairastuneen elämässä. Palvelujen tulee olla ihmistä ja hänen tarpeitaan varten, ja tärkeimpänä on hyvinvoiva ja työstään innostuva henkilöstö.

Sairauden kohdatessa kuunteleminen, kohtaaminen ja henkisen tuen antaminen on tärkeää. Eri järjestöt ja yhdistykset tekevät arvokasta työtä rinnalla kulkijoina ja vertaistuen antajina.

Olen iloinen, että saimme uudistuksen vihdoinkin maaliin ja samalla meidän on oltava valppaina ja seurattava sen toteutusta, jotta hyvä hoito myös diabeteksen kohdalla toteutuu ympäri Suomea. Ja tässä työssä meitä auttaa Diabetesliiton kaltaiset toimijat, jotka antavat arvokasta tietoa meidän politiikkojen päätösten pohjaksi.