Uutta tietoa StopDia-tutkimuksen tuloksista: Ruokavalion laatu parani sekä keskivartalolihavuus ja insuliiniresistenssi vähenivät elintapainterventiossa
Itä-Suomen yliopisto tiedottaa StopDia-tutkimuksen uusista tuloksista, jotka on juuri julkaistu kansainvälisessä tiedejulkaisussa.
StopDia-interventiotutkimukseen osallistui 2907 suurentuneessa tyypin 2 diabeteksen riskissä olevaa aikuista Pohjois-Savon, Etelä-Karjalan ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiireistä. StopDiassa tutkittiin ensimmäisen kerran laajasti ryhmämuotoisen, digitaalista sovellusta ja käyttäytymismuutosteorioita hyödyntävän, perusterveydenhuollossa toteutetun elintapaintervention vaikutuksia tyypin 2 diabeteksen riskitekijöihin.
Tutkimustiedotteen mukaan tutkimuksessa mukana olleiden ruokavalion laatu parani sekä keskivartalolihavuus ja insuliiniresistenssi vähenivät vuoden kestäneessä elintapainterventiossa.
Elintapamuutosten vakiintumista tuettiin Pienet teot -sovelluksella, jonka avulla tutkimuksen osallistuja valitsi itselleen sopivia pieniä terveyttä edistäviä tekoja, merkitsi niitä tehdyiksi ja sai palautetta edistymisestään. Sovelluksen elintapakirjastosta voi valita yli 400 päivittäiseksi sopivaa pientä tekoa.
– Tutkimushankkeen aikana kävi selväksi, että tyypin 2 diabeteksen riskissä olevien laaja tunnistaminen vaatii ponnistuksia monilta toimijoilta ja laajaa yhteistyötä, sanoo tutkimuksen johtaja, professori Jussi Pihlajamäki yliopiston tiedotteessa.
Pienet teot -sovelluksen käyttö yhdessä ryhmäohjauksen kanssa tai jopa ilman sitä hidasti hieman tyypin 2 diabeteksen esiasteen eli insuliiniresistenssin kehittymistä.
– Pienilläkin muutoksilla voi olla merkitystä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä, toteaa StopDia-tutkimuksen varajohtaja, professori Timo Lakka.
StopDia-elintapainterventiotutkimuksen tavoitteena oli kehittää tutkittuun tietoon perustuva, kustannusvaikuttava ja pysyvä malli perusterveydenhuoltoon tyypin 2 diabeteksen ehkäisemiseksi. Tavoitteena oli myös, että ihmiset tunnistaisivat oman riskinsä sairastua tyypin 2 diabetekseen, olisivat paremmin tietoisia sen ehkäisymahdollisuuksista sekä saisivat tarvitsemaansa tukea ja palveluita terveellisten elintapojen edistämiseksi.
Lähde ja lisätietoja: Itä-Suomen yliopiston tiedote 26.10.2022