Diabetesliitto: Virvoitusjuomaverouudistuksen terveysperusteisuus ei vakuuta – on käynnistettävä laajan terveysperusteisen verotuksen valmistelu
Diabetesliitto on antanut lausunnon esitykseen virvoitusjuomaveron muuttamisesta. Esityksen tavoitteena on muuttaa virvoitusjuomaveroa nykyistä voimakkaammin terveysperusteiseen suuntaan ja näin ohjata kulutusta ja tuotantoa vähemmän sokeria sisältäviin juomiin.
Virvoitusjuomavero porrastettaisiin nykyisen kahden veroluokan sijaan kuuteen veroluokkaan. Alimman veroluokan veroa kannettaisiin niistä tuotteista, jotka eivät sisällä lisättyä sokeria. Alimpaan veroluokkaan kuuluisivat sokerittomien juomien ohella siten myös juomat, jotka sisältävät vain luontaista sokeria. Sellaisia ovat muun muassa täysmehut. Näiden juomien verotus siis kevenisi nykyisestä, mitä ei voi Diabetesliiton mielestä pitää terveysnäkökulmasta kannatettavana.
Lisättyä sokeria sisältävien juomien vero olisi jatkossa porrastettu viiteen veroluokkaan tuotteen kokonaissokeripitoisuuden perusteella.
Diabetesliiton mielestä veroportaita tulee olla vähemmän, jotta erot eri tasoilla ovat selkeitä ja kannustavat juomateollisuutta kehittämään vähäsokerisempia vaihtoehtoja. Lisäksi ylin verotaso tulee asettaa korkeammaksi. Makeuttamattomille ja maustamattomille vesille ja kivennäisvesille tulee olla oma nollaveroluokkansa.
Liitto muistuttaa, että terveysperusteisella verotuksella tulee olla kaksi tavoitetta: kuluttajien ohjaaminen terveyttä tukeviin valintoihin sekä teollisuuden kannustaminen kehittämään terveellisempiä ja ravitsemussuositusten mukaisia tuotteita. Näistä kumpikaan ei virvoitusjuomaverouudistuksessa riittävällä tavalla toteudu.
Virvoitusjuomaveromalli on riittämätön
Diabetesliitto huomauttaa lausunnossaan, että terveysohjauksen näkökulmasta nyt valmisteltava virvoitusjuomaveromalli on täysin riittämätön. Ehdotuksen terveysperusteisuudesta ei jää juuri mitään jäljelle, kun veroeroa ei kasvateta riittävästi sokeripitoisuudeltaan erilaisten juomien välillä, ja luontaista sokeria sisältävien täysmehujen verotusta jopa lasketaan.
Kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa ravitsemuksella on keskeinen osa, ja tarvitsemme kiireesti laajapohjaisia verotuksellisia keinoja hyvän ravitsemuksen edistämiseen. Suomalaisten ruokavalion terveyshaasteet ovat etenkin liiallisessa suolan, kovan rasvan ja sokerin saannissa, ja haasteita tulee ratkoa kokonaisuutena.
Diabetesliitto on yhdessä Tarttumattomat sairaudet -järjestöverkoston kanssa jo vuosia esittänyt laajapohjaista, terveysperusteista elintarvikeverotusta Suomeen. Laajapohjaisen, eri ruokaryhmät huomioivan terveysperusteisen verotuksen valmistelu ja käyttöönotto on kirjattava seuraavaan hallitusohjelmaan. Verotuksen valmisteluun on nimitettävä laaja-alainen työryhmä, jossa fiskaalisen asiantuntemuksen lisäksi korostuu kansanterveyden ja ravitsemuksen asiantuntemus.