Uniapnean päivitetty Käypä hoito -suositus korostaa elintapojen merkitystä
Obstruktiivinen uniapnea on unenaikainen hengityshäiriö, jossa ylähengitysteiden unenaikaisen ahtautumisen vuoksi hengitysilmavirtaus estyy tai rajoittuu. Suomessa uniapnea on diagnosoitu noin 4 prosentilla väestöstä, mutta todellisuudessa uniapneapotilaiden määrä lienee huomattavasti suurempi. Uniapnean Käypä hoito -suosituksesta on julkaistu päivitetty versio lokakuun 2022 alussa.
Uniapneaa voidaan ehkäistä painonhallinnalla, ja liikapainoa ja muita sydän- ja verisuonitautien vaaratekijöitä vähentävät elintapamuutokset ovat keskeinen osa myös uniapnean hoitoa. Elintapahoitojen tiedetään lieventävän uniapnean vaikeusastetta. Painonhallinta on tärkeää erityisesti ylipainoisten potilaiden uniapnean ehkäisyssä ja hoidossa. Lievässä uniapneassa laihdutus voi olla riittävä hoito.
Säännöllinen liikunta ilmeisesti lieventää uniapnean vaikeusastetta ja sen oireita. Liikkujilla on havaittu uniapnean lieventymistä, vaikka paino ei putoaisikaan.
Uniapneapotilaiden tulisi välttää unilääkkeiden ja rauhoittavien lääkkeiden käyttöä sekä alkoholin nauttimista ennen nukkumaanmenoa. Myös tupakointia tulisi välttää, sillä tupakointi turvottaa limakalvoja.
– Elintapaohjaus on aivan keskeistä uniapnean ehkäisyssä ja osana hoitoa, painottaa suositustyöryhmän puheenjohtaja, professori Tarja Saaresranta Duodecimin tiedotteessa.
Kompressio- eli tukisukkien käytön valveillaoloaikana on havaittu lieventävän uniapnean vaikeusastetta. Myös asentohoidosta eli selällään nukkumisen estämisestä on hyötyä lievän tai keskivaikean asennosta riippuvaisen uniapnean hoidossa.
Päiväväsymyksen ja siihen liittyvän uneliaisuuden lisäksi uniapneapotilailla esiintyy yleisesti myös unettomuutta, jonka samanaikainen hoito kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmillä parantaa uniapneapotilaan yöunen laatua, CPAP-hoitoon sitoutumista ja päiväaikaista toimintakykyä.
Tutustu päivitettyyn uniapnean Käypä hoito -suositukseen tästä.
Lähde: Duodecimin tiedote 5.10.2022