Siirry sisältöön

Syyskuun 2022 Diabetes ja lääkäri -lehti: Mitä tehdä, kun insuliinihoito johtaa painon nousuun?

JalkapohjatDiabetes ja lääkäri -lehden syyskuun numeron lääkäri-kirjoittajat kertovat keinoista, joilla diabetesta sairastavan painon nousuun johtava kehä voidaan katkaista, esittelevät tutkimustuloksia, jotka vahvistavat käsitystä liikunnan ja D-vitamiinin hyvistä vaikutuksista, ja antavat ohjeita jalkojen vuositutkimuksen tekemiseen.

Joskus insuliinihoito johtaa kehään, jossa diabetesta sairastava joutuu korjaamaan insuliinin liikasaantia syömällä välipaloja. Ne puolestaan johtavat helposti painon nousemiseen ja rasvakudoksen lisääntymiseen. Lisääntynyt rasvakudos aiheuttaa insuliiniresistenssiä, insuliinin teho kudoksissa heikentyy, ja insuliinia tarvitaan jälleen lisää.

Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä käy Diabetes ja lääkäri -lehden 3/2022 artikkelissa läpi monitahoisen ongelman syitä ja keinoja, joilla lääkäri ja diabetesta sairastava voivat katkaista painon nousun. Säännöllisellä liikunnalla on suuri merkitys.

Kävele ja elä pidempään

Liikunnan tärkeyttä alleviivaa myös lehden Seuraamo-palstalla esitelty tutkimus. Sen mukaan säännöllinen kävely pidentää diabetesta sairastavien elinikää. Kymmenentuhatta askelta päivässä tuotti parhaan tuloksen, mutta jo pienemmätkin määrät vähensivät kuolleisuutta seuranta-aikana.

Laajassa englantilaisessa biopankkitutkimuksessa puolestaan havaittiin D-vitamiinin hyödyttävän diabetesta ja esidiabetesta sairastavia. Tutkimuksessa verrattiin kahden ryhmän kuolleisuutta ja sydän- ja verisuonitautitapahtumia toisiinsa. Toisessa ryhmässä tutkittavien D-25-laboratorioarvo oli alle 25 mmol/l ja toisessa yli 75 mmol/l.

– Tutkimus vahvistaa säännöllisen D-vitamiinin saannin ja sen pitoisuuden seurannan merkitystä, vaikka D-vitamiinin mekanismeja eliniän pidentämisessä ei vielä tunneta, toteaa palstan kirjoittaja, diabetesalan vaikuttaja ja lääkäri Veikko Koivisto.

Kolmen minuutin jalkatutkimus

Jotta kävely onnistuu, kannattaa diabetesta sairastavien huolehtia jalkojensa terveydestä. Potilaan voi kuitenkin olla vaikea havaita muutoksia, kuten suojaavan kiputunnon heikentymistä. Siksi on tärkeää, että diabetesta sairastavien jalat tutkitaan hoitopaikassa säännöllisesti. Usein tutkimukset jäävät lääkäriltä tekemättä ajan puutteen vuoksi.

Ortopedi Outi Päiväniemi ja sisätautilääkäri Jorma Lahtela antavat artikkelissaan selkeät ohjeet lääkäreille siitä, mitä jalkatutkimuksia diabeetikon vuositutkimukseen tulee sisällyttää. Vaikkei jalkatutkimus olekaan nopeuslaji, onnistuu tutkiminen artikkelin mukaan tarvittaessa jopa kolmessa minuutissa.

Syyskuun Diabetes ja lääkäri -lehden muita aiheita:

Lue koko numero 3/2022 maksutta joko pdf-versiona tai näköislehtenä.