Siirry sisältöön

Digipalveluista tukea arkeen

Tammikuussa valittujen aluevaltuutettujen työ uusien hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalvelujen ja pelastustoimen tehtävien järjestämiseksi on käynnistymässä. Tässä jättimäisessä uudistuksessa meitä kiinnostavat eritysesti diabeteksen hoidon järjestäminen ja siihen tulevaisuudessa tehtävät ratkaisut. 

Monet arjen asiat toteutetaan nykyisin verkossa. Osalle meistä digitaalisuus on tuttua ja arkea helpottavaa, toisista se voi tuntua vieraalta ja pelottavalta. Myös monet terveydenhuollon palvelut ovat digitalisoituneet ja siirtyneet ainakin osittain verkkoon. Niiden tarkoitus on täydentää palveluvalikoimaa, ei syrjäyttää diabeteksen hoidossa tärkeää kasvokkain tapahtuvaa ohjausta.

Diabetesliitossa käynnistyi elokuussa 2021 Diabetesta sairastavan hyvinvoinnin polut 2021–2023 -hanke. Kokoamme tässä hankkeessa luotettavaa ja oikea-aikaista tietoa sekä arjen omahoitoa tukevia työkaluja digitaalisiksi hyvinvointipoluiksi. Tärkeää on saada polut kohtaamaan 

diabetesta sairastavien, heidän läheistensä ja diabetekseen sairastumisvaarassa olevien arki ja tarpeet.

Hyvinvointipolut täydentävät terveydenhuollon omahoidon tuen palveluita, eivät korvaa niitä. Hankkeessa kerätyn tiedon pohjalta kokemukset digipalveluista ovat hyvin kirjavia: osa hyödyntäisi verkkopalveluita hoidossaan nykyistä enemmänkin, osa pysyttelisi niistä mieluiten mahdollisimman etäällä. Suurimmalla osalla meistä on jo kuitenkin jonkinlaista kokemusta digitaalisista palveluista.

Sote-uudistusta käsitellään tässä lehdessä muun muassa erään Pirkanmaan aluevaltuustoon valitun ja toisen aluevaalien ehdokkaana olleen diabeetikon haastatteluissa: mihin suuntaan he toivoisivat diabeteksen hoidon kehittyvän ja miten sote-uudistuksessa voitaisiin turvata lähipalvelut ja kasvokkain ohjaus kaiken digitaalisuuden keskellä. Lehdessä kerrotaan myös uuden sukupolven suolistohormonilääkkeistä, jotka alentavat verensokeria, auttavat painonhallinnassa ja edistävät sydämen terveyttä, mutta saako niistä Kela-korvausta? Annamme vinkkejä lomalle tai töihin ulkomaille lähteville sekä ohjeita liikuntaan, kun nivelrikko jäykistää ja kipeyttää niveliä. 

Kevät etenee vauhdilla ja ajatukset kannattaa tässä maailman mylleryksessä suunnata tulevaan kesään ja muihin miellyttäviin asioihin. Kohta voimme kukin omalla tavallamme lisätä arkiliikuntaa, vaikka kuopsuttelemalla maata ja istuttamalla kasveja.

Tuulikki Salminen ja Tanja Kulmala
Hyvinvoinnin polut -hankkeen suunnittelijat