Kohti yksilöllisyyttä
Kokosimme vuoden ensimmäiseen numeroon diabeteksen hoidon uusimpia kuulumisia. Paljon on taas tapahtunut sitten viime vuoden katsauksen.
Koska kaupalliset keinohaimaprojektit ovat edenneet maltillisesti, käyttäjien omat yhteisölliset ratkaisut ovat kirineet rinnalle ja ohi. Harrastuksestaan kertoo lehdessä Vuoden diabetesteko -palkinnon saanut sisätautilääkäri Lorenzo Sandini. Seuraavassa numerossa kuvaamme, miten keinohaiman voi rakentaa itse.
Myös verensokerin sensorointiin tarkoitettujen laitteiden valikoima laajenee hitaasti mutta varmasti. Lehden testiryhmä kokeili kolmea eri tyyppistä laitetta. Olin itse yksi koekäyttäjistä, mikä oli hyvin avartavaa. Vertailu osoitti, että jokaisessa sensorissa on vahvuutensa. Se mikä sopii yhdelle, sopii huonommin toiselle. Toivottavasti vuosi 2018 tuo jatkuvan sensoroinnin yhä useamman saataville.
Tällä hetkellä diabeteksen päätyyppejä on kaksi, mutta onko niitä jatkossa viisi tai jopa kuusi? Professori Leif Groop uskoo, että näin voi tapahtua jo lähitulevaisuudessa. Entistä tarkemmasta luokittelusta hyötyisivät diabeetikot itse, koska diabetes voitaisiin hoitaa paljon nykyistä täsmällisemmin. Hyvä uutinen on se, että laajasta tutkimusaineistosta löytyi kaksi erilaista tyypin 2 diabeetikoiden ryhmää, joiden sairaus on hyvin lievää tyyppiä ja lisäsairauksien riski pieni.
Tyypin 2 lääkehoidot myös kehittyvät yksilöllisempään suuntaan. Monilla uusilla lääkkeillä matalan verensokerin vaaraa ei juurikaan ole. Tähänkin liittyy hyvä uutinen: verensokerin kotimittauksia voi vähentää, jos hoitotasapaino on hyvä ja tilanne vakaa. Asian kääntöpuolena monet kunnat vaikuttavat evänneen mittausliuskat ilman potilaan kanssa tehtyä yksilöllistä harkintaa. Diabetesliitto teki joulu-tammikuussa kyselyn, jotta valtakunnallisesta tilanteesta muodostuisi kokonaiskuva. Johtopäätökset tehdään helmikuun aikana, joten kannattaa pysyä kuulolla.
Diabetes-lehden uudenvuodenlupauksena on kuulla lukijoitamme entistä paremmin. Haluamme tehdä lehteä, josta on aidosti hyötyä erilaisille lukijoillemme. Otamme mielellämme vastaan kaikenlaisen palautteen ja ilahdumme juttuvinkeistä. Toimituksen yhteystiedot löydät sivulta 5. Joukkoistamme lehtien suunnittelua vuoden aikana myös verkossa.
Onnellista vuotta 2018!
Laura Manninen
Vuoden ensimmäinen Diabetes-lehti lähetetään tuttuun tapaan kaikille Diabetesliiton jäsenille. Seuraavat viisi numeroa saat kotiin kannettuna, kun maksat jäsenmaksusi yhteydessä 14 euron lehtitilausmaksun. Ensimmäisenä jäsenyysvuonna lehden saa jäsenetuna. Kun tilaat Diabetes-lehden, tiedät missä mennään!