Siirry sisältöön

Olisiko optinen verensokerin mittaus vihdoin totta?

Teksti: Mika Haulo

Huhut kertovat, että edesmennyt Applen toimitusjohtaja Steve Jobs perusti yhtiöön työryhmän kehittämään optista verensokerin mittausta. Spekulaatioiden mukaan noin 30 hengen tiimi Kalifornian Palo Altossa on työskennellyt teknologian parissa jo vuodesta 2010.

Optista verensokerin mittausta on yrittänyt useampikin yritys. Toistaiseksi kuitenkin tuotekehitys on tyypillisesti keskeytynyt rahojen loppumiseen. Teknologiaan liittyy paljon haasteita, ja luotettavan ja varmatoimisen optisen mittarin kehittäminen on hidasta ja kallista.

Jopa Applen kaltainen jättiyritys on käyttänyt hankkeeseensa aikaa vuosikausia. Mutta pienistä startup-yrityksistä poiketen Applen kassa on käytännössä pohjaton, joten varojen puutteeseen Applen projekti tuskin kaatuu. Nähtäväksi siis jää, onnistuuko Apple kehittämään ensimmäisenä toimivan optisen verensokerinmittausteknologian.

Sensori kellossa

Vuoden 2017 aikana on ilmaantunut kaksi mielenkiintoisen oloista kokeilua verensokerin mittaamiseksi ilman ihon lävistystä: K’Watch Glucose ja Bioepic Glucose App.

Ranskalaisen PK Vitality -yhtiön K’Watch Glucose on eräänlainen älykello, jonka takalevyssä on paikka verensokeria mittaavalle biosensorille. Laite ei tarkkaile sokeritasoja sensorien lailla automaattisesti säännöllisin väliajoin. Sokerin mittaus tapahtuu kellon nappia painamalla, jolloin biosensori painuu ihoa vasten. Tulokset näkyvät kellon näytöllä ja ne myös välittyvät K’Watchin mobiilisovellukseen.
Yksi sensori kestää 30 päivää, ja sinä aikana glukoositasoa voi mitata rajattoman monta kertaa. K’Watchin suositushinta on 150 euroa ja vaihdettavan biosensorin hinta 100 euroa. Näillä hinnoilla K’Watch voisi nousta toteutuessaan kilpailijaksi kovan kysynnän saaneelle FreeStyle Librelle.

K’Watch Glukose.

K’Watch Glucose ei ole vielä valmis, mutta sen voi jo tilata ennakkoon. Tuote pyritään julkistamaan ja saamaan massatuotantoa aikaan vuoden 2018 lopussa, jos yhtiö saa tarvittavan rahoituksen järjestymään ajoissa. Ennakkomyynti on yksi keino kerätä tarpeellisia varoja. On kuitenkin mahdollista, että julkaisu venyy vuoden 2019 loppuun.

http://www.pkvitality.com/ktrack-glucose/

Kännykkäsovellus mittarina

Brittiläinen Bioepic on valjastanut älypuhelimen optiseksi verensokerimittariksi. Puhelinsovellus käyttää kännykän kameraa ja ottaa sormenpäästä sarjan valokuvia, jotka se sitten analysoi. Tuotevideon perusteella prosessi on hidas, mutta sen tarkkuus vaikuttaa hämmästyttävän hyvältä. Yhtiön oman tiedotteen mukaan menetelmän tarkkuus ja luotettavuus on samaa luokkaa nykyisten glukoosisensoreiden kanssa. Verensokeritason lisäksi teknologia mahdollistaisi esimerkiksi insuliiniresistenssin mittaamisen. Tällä tavalla olisi mahdollista tunnistaa kakkostyypin diabetekseksi kehittyvä esidiabetes nykyistä helpommin ja vaivattomammin.

Verensokerin mittaamisen lisäksi Bioepicin teknologia soveltuu myös esimerkiksi verenpaineen ja sykkeen mittaamiseen.
Jos sovellus läpäisee kliiniset tutkimukset, se julkaistaan sovelluskaupoissa vuoden lopussa, jolloin sen voi ladata maksutta.

Bioepic on valjastanut älypuhelimen optiseksi verensokerimittariksi.

Julkaistu Diabetes-lehdessä 6/2017