Siirry sisältöön

Mitä uutta sensoririntamalla?

Teksti: Mika Haulo

Eversense-sensori muistuttaa lääkekapselia. Se asennetaan olkavarteen ihon alle.

Sensorivalmistaja Dexcom kertoi maaliskuun alussa suunnitelmistaan julkaista uusia glukoosisensoreita tämän ja ensi vuoden aikana. Lisäksi jo markkinoilla olevaan G5-järjestelmään on tulossa parannuksia. Uutta näkökulmaa edustaa Senseonicsin Eversense-implanttisensori, jonka 90 päivän yhtäjaksoinen käyttöikä on selkeästi perinteisiä sensoreita pitempi.

G5-järjestelmään tulossa monta parannusta

Bluetooth-tiedonsiirtoon perustuva G5-järjestelmä saa uuden kosketusnäytöllisen vastaanottimen. Myös G5-puhelinsovellus – jota voi käyttää sokeriarvojen seuraamiseen erillisen laitteen sijasta – saa uusia ominaisuuksia. Jatkossa sen kautta voi seurata verensokerin lisäksi myös insuliiniannoksia. Lähetinosa ohenee, ja antureiden asetinlaite uudistuu myös.

G6 ja Verily-yhteistyö tuovat kalibrointivapaan sensoroinnin

Dexcomin G6-järjestelmä tuo tarpeellisia päivityksiä yhtiön tuoteperheeseen ja kirii pyyhkäisysensori FreeStyle Libren kuromaa teknistä etumatkaa kiinni. Uuden tuotesukupolven yhtenä tarkoituksena on vähentää kalibrointimittausten tarvetta.

Myös Dexcomin toinen kehitteillä oleva sensori, jota se rakentaa hakukonejätti Googlen omistaman Verily-yhtiön kanssa, perustuu G6-teknologiaan. Verily-yhteistyö julkistettiin kesällä 2015. Tätä ennen Verily oli ollut otsikoissa verensokeria mittaavalla piilolinssillä.

Vielä nimeämättömän minisensorin lupaillaan olevan täysin vapaa kalibrointimittauksista. Tämänhetkisten arvioiden mukaan sen ensimmäinen versio olisi tulossa markkinoille vuoden 2018 lopussa. Toisen sukupolven laitetta povataan vuodelle 2020.

Synergiaetuja insuliinidatan tuomisesta sensoreihin

Dexcom on kertonut olevansa kiinnostunut älykkäistä insuliinikynistä ja niiden ominaisuuksien hyödyntämisestä sensoreidensa kanssa. Mobile Health Newsille antamassaan haastattelussa yhtiön toimitusjohtaja Kevin Sayer kertoi, että insuliiniannoksien automaattisesta kirjauksesta saadaan paras hyöty irti silloin, kun ne yhdistetään verensokeridataan. Tällä tavoin voidaan mobiilisovellusten avulla tuoda monipistoshoitoisille diabeetikoille sellaisia ominaisuuksia, jotka tähän asti ovat olleet mahdollisia vain insuliinipumpuilla – ja reilusti pumppuja halvemmalla hinnalla.

Lähes sata päivää sensorointia Eversensellä

Yhdysvaltalainen Senseonics-yritys on tehnyt maailman ensimmäisen implanttisensorin, joka kantaa nimeä Eversense. Pieni lääkekapselia muistuttava anturi asennetaan päiväkirurgisena toimenpiteenä olkavarteen ihon alle, jonka jälkeen se on yhtäjaksoisessa käytössä 90 päivää. Tämän jälkeen anturi täytyy vaihtaa uuteen.

Eversense-järjestelmään kuuluu myös lähetin, joka kiinnitetään kaksipuolisella teipillä iholle suoraan ihon alla olevan kapselin päälle. Lähetin voidaan irrottaa esimerkiksi suihkussa käynnin ajaksi ja kiinnittää sitten takaisin.

Lähetin lukee anturin mittaamat tiedot ja lähettää ne Bluetooth-yhteydellä puhelinsovellukselle. Erillistä lukijalaitetta ei Eversense-järjestelmässä ole, mutta lähetinosassa itsessään on värinätoiminto. Vaikka puhelin olisi Bluetooth-kantaman ulkopuolella, järjestelmä osaa varoittaa esimerkiksi matalasta verensokerista värinähälytyksellä.

Julkaistu Diabetes-lehdessä 4/2017