Aurinko nousee lännestä?
Vuoden kääntyessä toiseksi on sopiva hetki katsoa tulevaan. Tässä numerossa kurkistammekin kulman taakse ja annamme asiantuntijoiden ennustaa, miltä näyttää diabeteksen hoito ja ehkäisy vuonna 2027. Kerromme myös kokemuksia markkinoiden uusimmista lääkkeistä ja laitteista.
Vaikka lääketiede ja teknologia kehittyvät, parhaan omahoidon edellytykset eivät valitettavasti ole kaikkien ulottuvilla. Kysyimme viime vuoden lopulla lukijoidemme kokemuksia uusien hoitomuotojen ja tekniikan saatavuudesta. Lämmin kiitos kaikille vastanneille – vastauksia on käytetty pohjana lehden jutuille.
Saimme runsaasti viestejä, joissa kerrottiin alueellisesta eriarvoisuudesta. Joissakin paikoissa tyypin 1 diabeetikot saavat suhteellisen helposti esimerkiksi jatkuvan kudossokerin sensoroinnin, toisaalla se on lähes mahdotonta. Samaa kieltä puhuu analyysivaiheessa oleva insuliinipumppuhoito- ja glukoosisensorointiselvitys.
Uusi vuosi toi mukanaan tyypin 2 diabeetikoille ikäviä muutoksia, kun diabeteslääkkeiden Kela-korvaukset putosivat 100 prosentista 65 prosenttiin. Myös tämä heikennys eriarvoistaa diabeteksen hoitoa. Pelkona on, että lääkkeiden kallistuessa sopivin hoito vaarantuu etenkin pienituloisilla ja monisairailla. Me Diabetesliitossa teimme syksyn aikana hartiavoimin töitä leikkauksia vastaan, mutta muut voimat olivat valitettavasti vahvempia, joten työmme oikeudenmukaisten lääkekorvausten puolesta jatkuu.
Suomen jäykkä järjestelmä johtaa myös siihen, että uudet lääkkeet otetaan meillä käyttöön monia muita maita hitaammin. Lehdessä haastatellun lääkeyrityksen katse kääntyy Ruotsiin, jossa hoitava lääkäri päättää, mikä lääke on kullekin potilaalle paras investointi. Yhteiskunta kunnioittaa tätä näkemystä ja rahoittaa lääkkeet tasapuolisesti kaikille. Hyvin hoidettu diabetes kun on halvin diabetes.
Saimme lukijoilta useita viestejä siitä, että diabeteksen hoito on länsinaapurissa paremmalla tolalla kuin meillä. ”Ero hoitoon Suomessa on omalla kohdallani ollut valtava. Hoitaja kirjoittaa minulle niin paljon liuskoja, OmniPodeja, desinfiointilappuja, paristoja ja muita hoitovälineitä kuin koen tarvitsevani. Kaikki hoitovälineet ovat ilmaisia, ja haettavissa lähes mistä tahansa apteekista”, kertoo Ruotsissa vuoden asunut Anni. Koko tekstin voit lukea verkkolehdestä.
Nouseeko aurinko sittenkin lännestä?
Laura Manninen
Edellisiä pääkirjoituksia:
Tuhansien kohtaamisten viikonloppu
Mitähän huominen tuo tullessaan?
Mitä näyttää diabeteksen hoidon ilmapuntari?
Diabetesliitolle uusi ilme
– Entä mitä on pinnan alla?