Siirry sisältöön

Vanhoista keittokirjoista poimittua

Nämä reseptit on poimittu vanhoista keittokirjoista vuosilta 1910–1950. Tuohon aikaan kasviksia käytettiin ruuanlaitossa niiden edullisuuden vuoksi, nykyisin myös keventämään aterioita.

Kuvat: Juha Mattila
Kuvat: Juha Mattila

Kasvis-silakkavuoka

yksi maustemitallinen valkopippuria

yhden sitruunan mehu tai 2 rkl viinietikkaa

Sulata silakkafileet, jos käytät pakastesilakoita. Kuori ja viipaloi perunat ja porkkanat.

Laita vuoan pohjalle silakoita ja valele silakoiden päälle sitruunamehua tai etikkaa.

Lado vuokaan seuraavaksi porkkanaviipaleet ja sitten perunaviipaleita. Ripottele suolaa ja valkopippuria perunoiden päälle. Seuraavaksi taas kerros silakkaa ja päällimmäiseksi perunaviipaleita ja tomaattiviipaleita limittäin.

Paista 150 asteessa 1,5–2 tuntia. Jos pinta kuivuu, peitä kannella tai foliolla.

Koristele halutessasi persiljalla.

• 2 dl kasvis-silakkavuokaa sisältää noin 145 kcal energiaa ja noin 15 grammaa hiilihydraattia.


 

Lindstromit_0145Lindströminpihvit

Keitä kokonaiset punajuuret ja perunat kypsiksi. Kuori punajuuret ja perunat ja anna niiden jäähtyä. Jauha ne sitten lihamyllyllä tai yleiskoneella.

Sekoita kaikki aineet keskenään ja tee pihvejä pellille. Laita pihvit 200-asteiseen uuniin noin 25 minuutiksi. Voit myös paistaa pihvit pannulla, 5 minuuttia kummaltakin puolelta.

Tarjoile keitettyjen perunoiden tai muusin ja sipulirenkaiden kanssa.

• Yksi pihvi sisältää 90 kcal energiaa ja noin 5 grammaa hiilihydraattia.


 

Puuro_9864Ruispuolukkapuuro

Mittaa vesi kattilaan. Laita puolukat veteen ja anna kiehua hetki. Lisää ruisjauhot hyvin vatkaten.

Keitä puuroa hiljalleen noin tunti ja sekoittele välillä. Kun puuro on valmista, voit vatkata sitä vielä  noin 5 minuuttia.

• Desilitra puuroa sisältää 50 kcal energiaa ja noin 10 grammaa hiilihydraattia.