Siirry sisältöön

Millaista on hyvä ruoka?

Sirpa20Maailman terveysjärjestö WHO rinnasti lokakuussa pekonin terveyshaitat tupakkaan. Tutkimustulos sai osakseen paitsi hyväksyvää nyökkäilyä myös pekonin rakastajien raivon sosiaalisessa mediassa.

Ravintosuositukset ovat aina olleet kiistelty aihe. Osittain tästä syystä EU-tasolla ei ole toistaiseksi määritelty EU-tason ravintosuosituksia. Ravintosuosituksia polttavammin EU-tasolle tarvitaan kuitenkin yhtenäistä ja johdonmukaista ruokapolitiikkaa.

Ruuan tulee olla terveellistä

Krooniset sairaudet lisääntyvät kovaa vauhtia ja monet niistä ovat suoraan yhteydessä elämäntapoihin. Esimerkiksi kakkostyypin diabetes ja sydäntaudit pysyvät kurissa terveellisellä ruokavaliolla – ja ennalta ehkäisy tulee tunnetusti halvemmaksi kuin sairauden hoito.

Terveellisten elämäntapojen voisi ajatella olevan valintakysymys. Jossain määrin asia on niin, mutta pakkausselosteiden viidakossa kuluttajalla on rajallinen mahdollisuus ottaa selvää ruuan terveellisyydestä. EU-parlamentissa onkin käyty pitkään keskustelua siitä, mikä olisi paras ja kattavin tapa merkitä tuotteiden ravintosisältö. Pitäisikö tuotteet merkitä liikennevalovärein niiden terveellisyyden perusteella vai riittääkö nykyinen visuaalinen merkintä päivän ravintosuosituksesta?

Ruuan tulee olla turvallista

Kuluttajansuojan kannalta on tärkeää, että elintarvikkeiden kyljessä on tietoa, johon voi luottaa. Tämä on tutkimuksen mukaan tärkeää myös valtaosalle suomalaisista ja painoarvoa on annettu erityisesti alkuperämerkinnälle. ”Tuotettu EU:ssa” -merkintä on liian ylimalkainen suomalaisille, jotka yhä enemmän arvostavat kotimaista ruokaa.

Ruuan tulee olla ekologista

Maailman väestön ruokkimiseen yritetään keksiä uusia ratkaisukeinoja. Monet niistä jäävät kovin lyhytnäköisiksi: tehoviljely ja torjunta-aineiden käyttö köyhdyttävät rajallista viljelypinta-alaa. Geenimuuntelulla vaikutetaan luontoon tavalla, jonka seurauksia emme tunne. On keksittävä ratkaisuja siihen, miten ruoka jakautuisi tasaisemmin maailman väestölle.

Maailmassa on enemmän ylipainoisia kuin aliravittuja. Keskiverto eurooppalainen heittää ruokaa vuosittain hukkaan 250 jauheliharasian korkuisen tornin verran.

Ruuan tulee olla eettistä

Sitä on voitava katsoa silmiin, jonka laittaa lautaselleen. Merkittävä osa ruuasta tulee eläinkunnasta. Tuotantoeläimet ovat koko Euroopassa se eläinryhmä, joiden hyvinvointi kaipaa eniten kohennusta. Tuotanto- ja teurastustapojen merkinnät elintarvikkeisiin on yksi hyvä keino antaa kuluttajalle mahdollisuus valita eettisesti tuotettua ruokaa. Kananmunien leimajärjestelmä on hyvä esimerkki toimivasta merkintätavasta.

Ruuan tulee olla edullista

Jos ruuan pitää olla kaikkea edellä mainittua, miten se voi enää olla edullista? Kallis luomubroileri ei välttämättä houkuttele tarjouskoipireiden rinnalla, mutta ekologisuus ja eettisyys on mahdollista turvata myös pienemmällä budjetilla. Luomupossua ei tarvitse syödä joka päivä, vaan edulliset juuresruuat voi ottaa tasapainottamaan kuukausimenoja.

Ruuan tulee olla taivaallista

Mitäpä sitä sen enempää selittelemään. Ruuan syöminen on nautinto ja mitä paremmin maistuvia ruokia onnistumme loihtimaan ekologisesti, eettisesti, terveellisesti, turvallisesti ja edullisesti, sen kestävämmällä pohjalla on ruuantuotanto ja väestön terveys.

Sirpa Pietikäinen
Euroopan parlamentin jäsen