Gluteenitonta leipää leipäkoneella
Ohjeet: Kalevi Karvanen
Nämä reseptit on testattu Moulinex Uno -leipäkoneen gluteeniton-ohjelmalla. Mittaa ainekset tarkasti. Leipäkoneet ovat erilaisia ja sopiva jauhojen määrä vaihtelee. Muille leipäkoneille sopivat jauhomäärät löytyvät kokeilemalla.
Tattarileipä
16 viipaletta
- 4 1/2 dl vettä
- 2 rkl rypsiöljyä
- 2 rkl siirappia
- 1 tl suolaa
- 120 g tattarihiutaleita (Keskisen Mylly)
- 150 g tattarijauhoa (Keskisen Mylly)
- 190 g Jytte-jauhoa
- 1 1/2 tl kuminaa
- 1 tl juustokuminaa
- 2 tl kuivahiivaa
Lämmitä vesi 42-asteiseksi (vähän kädenlämpöistä lämpimämmäksi). Mittaa aineet leipäkoneen kulhoon ohjeen järjestyksessä. Ripottele viimeiseksi kuivahiiva jauhojen päälle. Käynnistä ohjelma. Koneen sekoittaessa taikinaa kaavi lastalla taikinan reunat keskelle: silloin taikina sekoittuu kunnolla.
• Yksi viipale (1/16) sisältää noin 110 kcal energiaa,
noin 20 grammaa hiilihydraattia ja 2,3 grammaa kuitua.
Koko leivässä on noin 330 grammaa hiilihydraattia.
Auringonkukansiemenleipä
16 viipaletta
- 3 1/2 dl rasvatonta maitoa
- 2 rkl rypsiöljyä
- 2 rkl sokeria
- 1/2 tl suolaa
- yksi muna
- 335 g gluteenitonta karkeaa jauhoseosta (Semper Grov Mix)
- 1/2 dl kuorittuja auringonkukan siemeniä
- 1/2 dl Fibrex sokerijuurikaskuitua
- 1 tl ksantaania
- 2 tl kuivahiivaa
Lämmitä vesi 42-asteiseksi (vähän kädenlämpöistä lämpimämmäksi). Laita ainekset reseptissä luetellussa järjestyksessä leipäkoneen kulhoon. Ripottele kuivahiiva jauhojen päälle viimeiseksi. Käynnistä ohjelma. Kun kone on pyörittänyt taikinaa viisi minuuttia, kaavi taikinan reunat muovilastalla keskelle.
• Yksi viipale (1/16) sisältää noin 115 kcal energiaa,
noin 20 grammaa hiilihydraattia ja kuitua 2,3 grammaa kuitua.
Koko leivässä on noin 310 grammaa hiilihydraattia.
Gluteeniton perusleipä
18 viipaletta
- 4,1 dl vettä
- 2 kananmunaa
- 2 rkl rypsiöljyä
- 1 tl omenaviinietikkaa
- 85 g riisijauhoa (Risenta)
- 230 g tummaa riisijauhoa (Viljatuote)
- 60 g kvinoajauhoa (Biofair)
- 110 g maissijauhoa (Risenta)
- 2 tl ksantaania
- 1 tl suolaa
- 25 g sokeria
- 2 rkl Fibrex sokerijuurikaskuitua
- 2 tl kuivahiivaa
Lämmitä vesi 42-asteiseksi (vähän kädenlämpöistä lämpimämmäksi). Mittaa aineet leipäkoneen kulhoon ohjeen järjestyksessä. Ripottele viimeiseksi kuivahiiva jauhojen päälle. Käynnistä ohjelma. Koneen sekoittaessa taikinaa kaavi lastalla taikinan reunat keskelle: silloin taikina sekoittuu kunnolla.
Tällä reseptillä tulee ilmava, litteäpintainen leipä. Tavallisten leipämausteiden, kuminan, fenkolin, aniksen ja pomeranssinkuoren lisäksi leipätaikinaan voi lisätä esimerkiksi oreganoa, rakuunaa, tilliä, tillinsiemeniä, persiljaa tai valkosipulia. Tai vaihtelun vuoksi silputtuja tai jauhettuja sieniä, hienonnettua pinaattia, nokkosta, porkkana-, selleri-, punajuuri- tai omenaraastetta tai seesaminsiemeniä.
• Yksi viipale (1/18) sisältää noin 125 kcal energiaa,
noin 20 grammaa hiilihydraattia ja 1,5 grammaa kuitua.
Koko leivässä on noin 380 grammaa hiilihydraattia.
Mausteleipä
16 viipaletta
- 4,6 dl vettä
- 2 rkl öljyä
- 1 rkl siirappia
- 1 tl jauhettua pomeranssia
- 1 tl anista
- 1 tl suolaa
- 135 g tummaa gluteenitonta jauhoseosta (Viljatuote)
- 290 g vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Viljatuote)
- 1 tl ksantaania
- 2 tl kuivahiivaa
Lämmitä vesi 42-asteiseksi (vähän kädenlämpöistä lämpimämmäksi). Laita ainekset reseptissä luetellussa järjestyksessä leipäkoneen kulhoon. Ripottele viimeisenä kuivahiiva jauhojen päälle. Käynnistä ohjelma. Koneen sekoittaessa taikinaa kaavi lastalla taikinan reunat keskelle: silloin taikina sekoittuu kunnolla.
Tästä reseptistä tulee tiivis leipä.
• Yksi viipale (1/16) sisältää noin 100 kcal energiaa,
noin 20 grammaa hiilihydraattia ja 1,9 grammaa kuitua.
Koko leivässä on noin 300 grammaa hiilihydraattia.