Siirry sisältöön

Tietoa tyypin 2 diabeteksesta

Tyypin 2 diabetes on yleisin diabetestyyppi. Se on vahvasti perinnöllinen, mutta elintavoilla on merkittävä rooli sairauden hallinnassa. Diabetes on elinikäinen kumppani, joka voi muuttaa luonnettaan ajan myötä.

Verensokeriseuranta

Tyypin 2 diabeteksessa verensokerin omamittauksilla tarkastellaan, miten elintapojen muutokset vaikuttavat verensokeriin ja kuinka hyvin verensokerin lääkehoito vaikuttaa.

Ruoka

Hyvät ruokailutottumukset tukevat diabeteksen hoitoa ja hyvinvointia. Sydänystävälliset ruokavalinnat, ateriarytmi ja monipuolinen aterian kokoaminen ovat ruokailun perusta, mutta syömiseen pitää suhtautua joustavasti – joskus voi myös herkutella hyvällä mielellä.

Painonhallinta

Painonhallinta on osa tyypin 2 diabeteksen hoitoa. Varsinkin sairastumisen alussa painonpudotus voi vaikuttaa erittäin positiivisesti verensokeriarvoihin.

Liikkuminen

Liikkumisella on iso merkitys tyypin 2 diabeteksen omahoidossa. Jo pienikin liikkeen lisääminen vaikuttaa positiivisesti muun muassa sokeriaineenvaihduntaan ja insuliiniherkkyyteen. Omaa liikkumista kannattaa tarkastella sekä arkiliikkumisen että varsinaisen liikunnan harrastamisen suhteen.

Uni

Hyvä uni on kaikille tärkeää, mutta diabetesta sairastavalla uni on yhteydessä myös verensokeriin. Vaikutus on molemminpuolinen: huono nukkuminen vaikuttaa verensokeriin ja verensokeri vaikuttaa nukkumiseen.

Mielen hyvinvointi

Mielen hyvinvointi on keskeinen osa toimintakykyä, terveyttä ja kokemusta elämän mielekkyydestä. Mielen hyvinvoinnilla on iso merkitys tyypin 2 diabeteksen kanssa elämisessä.

Jalat

Tyypin 2 diabeteksessa yksi omahoidon päivittäinen osa liittyy jalkoihin. Omahoito on jalkaterveyden perusta, ja se on paljon muutakin kuin jalkojen puhtaudesta huolehtimista ja kynsien leikkaamista.

Suun terveys

Suun terveyden ylläpito on tärkeä osa tyypin 2 diabeteksen hoitoa, koska suun alueen tulehduksilla ja verensokeritasoilla on kytkös toisiinsa. Tulehdukset voivat heikentää verensokeritasapainoa, ja korkeat verensokerit voivat lisätä tulehduksia.

Seksuaaliterveys

Tyypin 2 diabetes on pitkäaikaissairaus, joka voi vaikuttaa myös seksuaaliterveyteen ja seksuaalisuuden kokemiseen. Jos seksuaalisuuteen liittyvät asiat askarruttavat, ne kannattaa ottaa puheeksi vastaanottokäynnillä. Mahdollisiin ongelmiin löytyy yleensä myös ratkaisuja.

Diabetespolut palvelevat monia kohderyhmiä

Neljä diabetespolkua eli diabeteksen omahoidon polut on tarkoitettu kaikille diabeteksesta tietoa tarvitseville. Ne toimivat myös diabetesta sairastavien kanssa työskentelevien ammattilaisten ohjaus- ja neuvontatyökaluna. Polut tehtiin STEAn rahoittamassa Hyvinvoinnin polut -hankkeessa vuosina 2021 – 2024 yhteistyössä muun muassa hyvinvointialueiden diabetesammattilaisten kanssa.

Lisätietoja ja kehittämisehdotukset

Satu-Mari Tolonen

Tolonen Satu-Mari

viestintäasiantuntija

050 364 9781