Sydänmerkki-reseptejä
Sydänmerkki osoittaa, että kyseinen tuote tai ruoka-annos on ravintoarvoiltaan parempi vaihtoehto. Sydänmerkin ruokaohjeilla valmistat yhtä lailla helppoa ja nopeaa arkiruokaa kuin juhlavampiakin aterioita ja leivonnaisia.
Uusimmat Sydänmerkki-reseptit
-
Puolukka-toffeekeksit
Makeat leivonnaiset
-
Pähkinätiikerikakku
Makeat leivonnaiset
-
Vadelmajuustokakku
Makeat leivonnaiset
-
Kasvispiiras
Pääruoat
Sydänmerkki on parempi valinta
Sydänmerkki on kehitetty helpottamaan ja nopeuttamaan arkisia ruokavalintoja. Sydänmerkki kertoo yhdellä vilkaisulla, että elintarvike on omassa tuoteryhmässään parempi valinta. Sydänmerkkituotteiden kriteereissä kiinnitetään huomiota rasvan laatuun sekä suolan, kuidun ja sokerin määrään. Kriteerit vaihtelevat tuotekohtaisesti.
Tuotteessa oleva Sydänmerkki ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tuotteen runsas käyttömäärä automaattisesti parantaisi terveyttä ja diabeteksen hoitoa. Esimerkiksi kahvileiville on Sydänmerkkikriteerit ja jos kahvileipää syö päivittäin, Sydänmerkkituotteen avulla kovan rasvan ja sokerin määrä jää vähäisemmäksi. Määrään täytyy silti kiinnittää huomiota. Myös Sydänmerkitty kahvileipä nostaa verensokeria diabetesta sairastavalla, jos syödään paljon kerralla.
Diabetesta sairastava hyötyy erityisesti sellaisten Sydänmerkkituotteiden valinnasta, joissa verisuoniterveydelle tärkeiden asioiden eli rasvan laadun, kuidun ja suolan kriteerit ovat tiukat ja joita käytetään usein. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi leipärasva, leipä, nestemäiset maitotuotteet, kasvirasvasekoitteet, valmisruuat, salaatinkastikkeet ja viljalisäkkeet.
Jos usein käytettävällä tuotteella ei ole Sydänmerkkiä, kannattaa tarkistaa ravintosisällöstä seuraavat tiedot:
Leipärasvat ja kasvirasvasekoitteet
– kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % kokonaisrasvan määrästä
Leipä
– kuitua vähintään 6 g / 100 g, ruisleivässä vähintään 10 g / 100 g
– suolaa enintään 1 g / 100 g
Nestemäiset maitotuotteet ja vastaavat kasvipohjaiset tuotteet
– kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa enintään 1 g / 100 g
– sokereita enintään 10 g / 100 g
Pasta ja viljalisäkkeet
– kuitua vähintään 6 g / 100 g
Valmisruuat
– kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % kokonaisrasvan määrästä
– suolaa enintään 0,8 g /100 g. Jos tällaisia valmisruokia ei ole saatavilla, yritä löytää sellainen, jossa suolaa on enintään 1 g / 100 g.
Sydänmerkin taustaorganisaatiot ovat Diabetesliitto ry ja Suomen Sydänliitto ry. Puolueeton asiantuntijaryhmä kehittää kriteereitä ja hyväksyy Sydänmerkkihakemukset. Sydänmerkki on EU:ssa rekisteröity ravitsemusväite ja se on ainoa symboli Suomessa, joka kertoo tuotteen ravitsemuksellisesta laadusta.
Tästä merkistä tunnistat Sydänmerkki-tuotteet. Valitsemalla Sydänmerkin teet paremman valinnan! Ohjeissa ne ainesosat, joita on saatavana Sydänmerkki-tuotteina, on merkitty pienellä sydän-symbolilla.