Siirry sisältöön

Diabetesförbundet på din sida – redan i 70 år

Mervi Lyytinen

Diabetesförbundet i Finland och dess föreningar erbjuder människor med diabetes och deras närstående kamratstöd och social gemenskap. På senare år har det blivit allt viktigare att producera tillförlitlig information om livet med diabetes som ett verktyg för att påverka samhället.

Kärnan i Diabetesförbundets verksamhet är de lokala diabetesföreningarna och deras aktiva medlemmar som ordnar träffar runtom i landet och engagerar sig för att utveckla diabetesvården i sina distrikt.

Välfärdsområdena behöver en starkare grund att stå på och de lokala föreningarna tätare samverkan för att säkerställa god vård för de som lever med diabetes. Det måste bli möjligt att påverka beslut innan det sker försämringar och neddragningar.

– Tillsammans och i stora skaror kan vi göra skillnad regionalt och i hela Finland, säger Janne Mikkonen, chef för organisations- och medlemstjänsten på förbundet.

Förbundet ger röst åt de diabetesdrabbade

Diabetesförbundet i Finland har cirka 45 000 medlemmar via lokal- och yrkesföreningar. Totalt finns det omkring 500 000 personer med diabetes i Finland. 

– Det betyder att förbundets ord väger tungt. Man lyssnar på oss i det samhälleliga beslutsfattandet. Diabetes genomsyrar hela samhället, säger Laura Tuominen-Lozić, social- och hälsopolitisk rådgivare på Diabetesförbundet.

Hon arbetar med att främja frågor av intresse för personer med diabetes på nationell nivå, i välfärdsområdena och i många nätverk för diabetes- och hälsofrågor. Dessutom svarar hon varje vecka på frågor om social trygghet för personer med diabetes och deras närstående på en hjälplinje. Hon är med andra ord väl insatt i deras problematik.

Påverkanskedjorna är komplicerade. Först försöker förbundet göra avtryck i regeringsprogrammet, ett dokument som rent generellt påverkar social- och hälsovården. Sedan bevakar man hur frågorna avancerar och yttrar sig om regeringspropositioner. Expertyttranden blir allt viktigare och i fjol lämnade förbundet rekordmånga yttranden – hela 18 stycken.

Diabetesförbundet arbetar också proaktivt för att lyfta fram diabetesaspekten bland politiker och i medierna. Via undersökningar och utredningar kan förbundet peka på vilka konsekvenser besluten i samhället får ute på fältet, det vill säga i det dagliga livet för personer med diabetes.

Årlig information till beslutsfattare om människors vardag

De senaste åren har Diabetesförbundet stärkt sin kunskapsproduktion. Det innebär att medlemmarna årligen får besvara en enkät. I enkäten får personer med diabetes och deras närstående svara på frågor om hur vården och behandlingen utfaller och hur de klarar av livet med diabetes. Begränsar diabetes deras liv? Hur påverkar sjukdomen förmågan att bemästra vardagen? Går det att få tid hos en diabetesskötare eller läkare?

– Nästan 10 000 svarande är en siffra som blir en väckarklocka för beslutsfattarna. Det är därför så viktigt att alla svarar. Vi genomför undersökningarna Diabetesbarometern och Diabetes i vardagen turvis vartannat år, säger Reetta Korkki, utvecklingschef, och uppmanar alla att svara på enkäten Diabetesbarometern 2025 som publiceras i vår.

I hennes arbete ingår det bland annat att utforma och genomföra enkäter och utredningar.

Förbundet genomför en del andra undersökningar för specifika informationsbehov i samarbete med utomstående aktörer, till exempel organisationer och företag. Värdefull information inhämtas också via diabetespanelen, grupper på sociala medier och frivilliga från diabetesföreningar. Insamlade data används inte bara för att kommunicera med beslutsfattare utan också för att utveckla Diabetesförbundets egen verksamhet.

Kamratstöd ger ny kraft

Diabetesförbundet ordnar kurser för personer med diabetes och deras närstående, med yrkesverksamma inom hälso- och sjukvård och motion som kursledare. Kurser ordnas både på plats och online.

– För många är kurserna ett välbehövligt avbrott för att landa i diabetesvardagen och egenvården. Kurserna bjuder på nya erfarenheter och hjälper deltagarna att samla behövlig kraft. Tanken med att ha kurser både på plats och online är att hjälpa deltagarna att hitta nya och bättre sätt att hantera sin diabetes med hjälp av kunskap och samtal med andra i samma situation, säger Sari Koski, chef för kurs- och informationstjänsten.

Kurserna hålls huvudsakligen i Tammerfors, men också i andra delar av Finland. Onlinekurserna kan man delta i var som helst i landet och utifrån sitt eget schema.

Den tryckta tidningen Diabetes har behållit sin position som en pålitlig källa till diabetesinformation och berättelser om livet med diabetes. Tidningen hör till de största organisationstidningarna i Finland, med en total upplaga på över 50 000 exemplar. Läsarna är regelbundet minst dubbelt så många. 

Tidningen kommer också ut på nätet. Medlemmar som prenumererar på den tryckta tidningen har åtkomst till nättidningen.

De senaste åren har förbundet tagit fram ett antal nya former av kamratstöd, till exempel d-ambassadörer, som delar med sig av sitt diabetesliv på Instagram. Vidare finns det kamratstödsgrupper via video och telefon.

Diabetesgrupper på nätet har likaså en viktig stödfunktion. I dag finns ett tjugotal onlinegrupper för människor i olika åldrar och med olika typer av diabetes och deras anhöriga.

Utbildning för tusentals vårdanställda

Förbrukningsartiklar är ett exempel på frågor där Diabetesförbundet arbetar för att göra skillnad både nationellt och i välfärdsområdena. I slutändan handlar det om hur mycket pengar samhället är berett att lägga på vården i stort och i vilken omfattning man kan påverka resursfrågorna.

Det är välfärdsområdena som bestämmer hur vårdresurserna fördelas, och de lägger självständigt fast riktlinjer för distributionen av förbrukningsartiklar. Riktlinjerna måste trots allt vara baserade på nationella behandlingsrekommendationer.

Hälso- och sjukvårdspersonal spelar en viktig roll för besluten om förbrukningsartiklar och behöver få dels utbildning i diabetes, dels information om vilken roll förbrukningsartiklar spelar för behandlingen. Varje år får tusentals vårdanställda lära sig mer om diabetesvård på förbundets kurser online och på plats. Förutom att presentera senaste nytt vill Diabetesförbundets kurspersonal alltid ge röst åt människor med diabetes och rikta strålkastarna på deras situation.

Diabetesförbundets läkarråd besitter stark nationell expertis och spelar en viktig roll som remissinstans. Ett ställningstagande om förbrukningsartiklar tidigare i år är ett gott exempel på hur läkarrådet arbetar.

Tidningen Diabetes ja lääkäri en viktig kanal för att nå ut till vårdpersonal.

Från nätverk för massrörelse

Utöver ansträngningarna att främja diabetesvård ligger insatser för att främja hälsa och välbefinnande i centrum för Diabetesförbundets påverkansarbete. I detta sammanhang ligger fokus särskilt på typ 2-diabetes och prevention av diabeteskomplikationer. I dessa frågor samarbetar förbundet med andra organisationer, exempelvis för att göra kostnadsfri livsstilsrådgivning tillgänglig för alla behövande.

Kampanjer och evenemang ordnas för att öka allmänhetens medvetenhet om diabetes och dess betydelse för folkhälsan. Exempelvis tillställningarna på Världsdiabetesdagen når ut till en bred publik och levererar konkreta råd för en hälsosam livsstil.

Det behövs också tid och energi för att driva påverkansnätverk. Exempel på befintliga nätverk är riksdagens diabetesnätverk där förbundet når ut till viktiga politiska partier. Finlands NCD-allians är ett konsortium av organisationer med uppdrag är att medverka till att förebygga de stora folksjukdomarna. Klient- och patientsäkerhetscentrets expertgrupp är ett av de nätverk där Diabetesförbundet är engagerat, i år som ordförande med ansvar för verksamheten.

Via sina nätverk har förbundet lyft fram vikten av att i medierna kommunicera förändringar beträffande biologiska läkemedel.

Diabetes.fi – ett skyltfönster utåt

Den reviderade webbplatsen diabetes.fi är ett skyltfönster för Diabetesförbundets breda utbud av tjänster. Här finns information om aktuella evenemang, forskningsnyheter, publikationer, artiklar och tips för behandling och prevention av diabetes. Det är resurser som är tillgängliga såväl för personer med diabetes och deras närstående som för vårdpersonal.

På webbplatsen finns likaså information om kurser för personer med diabetes och deras närstående och utbildning för diabetespersonal. Där kan man också läsa hur man kan bli medlem.