Siirry sisältöön

Nytt nummer ute nu: Diabetes 3/2024 med svensk bilaga

 

Lagom till midsommar kommer sommarnumret av Diabetes med svensk bilaga ut. Det är ett gediget informationspaket med artiklar om bland annat metabol balans vid sjukdom, fibrer från havre och diabetesvård för unga. Dessutom får du veta lite mer om hälsobluffar och konspirationsteorier inom vården. Vi intervjuar Tom Sjöblom, kyrkoherde i Ingå, som har gjort promenader till sin livsstil. Sist men inte minst ingår handfasta regler för vad du ska göra om du har injicerat fel insulin eller missat en insulininjektion.

I ledaren pläderar chefredaktören för mer forskning kring diabetes. I bästa fall kan det stora genombrottet komma: att kunna förhindra att typ 1-diabetes bryter ut och att göra behandlingen mer individanpassad vid typ 2-diabetes.

Glad midsommar!

Förändrad metabol balans vid sjukdom

Molekylärmedicin öppnar för större förståelse av metabola störningar, det vill säga störningar i ämnesomsättningen. Det kan resultera i nya verktyg för preventiv behandling av högriskpersoner och i mer individanpassad behandling av redan drabbade. Funktionella störningar i mitokondrierna ger upphov till många olika sjukdomar, kanske rentav hundratals sjukdomar.

Se upp för hälsobluffar

Hälsobluffar och humbug inom vården tilltalar människor bland annat för att de ger enkla lösningar. Konspirationsteorier har blivit något av underhållning. Humbug har också en social dimension: i en grupp med likasinnade känner man sig trygg och förstådd. Skador beror inte alltid direkt på hokuspokusmetoder, utan på att den medicinska behandlingen fördröjs eller uteblir när någon tror på mirakelbot. Då hinner sjukdomen utvecklas till något mer allvarligt och kanske vara obotlig vid det laget.

Kan man lita på vetenskapliga resultat?

Det är sällan en enda vetenskaplig studie innehåller all kunskap. Inom medicinen ackumuleras faktakunskaper när data från olika källor ger likvärdiga resultat, det vill säga när många studier pekar i samma riktning. Om man exempelvis vill veta hur viktminskning påverkar sjukdomsrisken, måste effekten av förändringen studeras separat. Det görs mest tillförlitligt i en randomiserad jämförelsestudie, säger Aleksi Reito.

Fibrer från havre

Det fina med havre är att den innehåller två olika typer av fibrer. Båda är mycket viktiga hälsofaktorer i blodkärl och tarmar eftersom de minskar blodsockerstegring, sänker kolesterolet och förebygger förstoppning. Havre är dessutom ett bra val för personer med diabetes.

Tom Sjöblom har satt sin superkraft i system

Våren 2021 fick Tom Sjöblom diagnosen typ 2-diabetes. Det var den bästa dagen i hans liv – eller åtminstone allt det som följde med diagnosen. Han upptäckte vandringens innersta väsen och insåg att promenader är behandling för både kropp och själ. Tom Sjöblom tar vara på varje tillfälle att gå till fots. Han föredrar alltid att promenera framför att ta bilen eller cykla. Dessutom äter han numera hälsosammare. Tack vare förändringarna har han blivit mer aktiv och energisk.

Ingen ung människa ska behöva hamna fel

För ungefär fem år sedan införde dåvarande Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt en modell med en ungdomspoliklinik för behandling av diabetes hos unga. Erfarenheterna har varit lovande. För att diabetesvården ska ge resultat krävs det att de unga bemöts på rätt sätt. Positivt och uppmuntrande bemötande från vårdpersonalen ger bättre resultat än om personalen fokuserar på svårigheter och utmaningar. Det är en stor omställning att gå från täta kontroller på barnpoliklinik till kontroller på vuxenpoliklinik. På ungdomspolikliniken förbereds de unga för att flytta över till vuxenpoliklinik när de är 21 eller 22 år gamla.

Vad ska jag göra om jag har injicerat fel insulin eller missat en insulininjektion?

Har det hänt att du på småtimmarna undrat om du verkligen tog en spruta långverkande insulin kvällen innan? Eller har du någon gång blivit riktigt rädd, när du insett att du injicerat en stor dos av fel insulin? För att kunna rätta till missen behöver du veta hur lång verkningstid insulinet har, hur du ska korrigera högt och lågt blodsocker och vad din personliga kolhydratkvot är.