Nytt nummer ute nu: Diabetes 5/2023 med svensk bilaga!
Årets näst sista nummer bjuder på lite svett, lite motion och mycket hopp – och en hel del annat. Ledaren ger information om årets tema inför Världsdiabetesdagen.
Trevlig läsning! Plock bland artiklarna:
God vård vid diabetes utifrån individuella behov
Det är inte alltid lätt för personer med diabetes att veta om den vägledning de får är tillräckligt omfattande eller vilka tjänster de har rätt till. I synnerhet personer med typ 2-diabetes kan känna att de får klara av att hantera sin sjukdom på egen hand.
Vad ska ingå i bra vägledning vid nydebuterad typ 2-diabetes? Hur ofta bör du få träffa din läkare? Vilka hjälpmedel och förbrukningsartiklar har du rätt att få? Dessa och många andra frågor besvaras av två experter på Diabetesförbundet.
Nyare diabetesläkemedel ger effekt också vid fettlever
Läkemedel för att behandla diabetes och fetma har också effekt på fettet i levern. Det gäller bland annat pioglitazon och de nyare GLP1-receptoragonisterna liraglutid och semaglutid.
– Läkemedlen är ännu inte godkända för behandling av fettlever, men den goda nyheten är att de i vilket fall som helst minskar ansamlingen av fett i levern, säger Fredrik Åberg, specialistläkare i gastroenterologi och avdelningsöverläkare på HUS Gastrocentrum.
Ödesgemenskap mellan hjärta och njure
Hjärtsvikt och njursvikt förvärrar varandra, och en faktor är ateroskleros (åderförkalkning, åderförfettning). När protein utsöndras i urinen är njurar och hjärta hårt ansträngda. På det stadiet går det lyckligtvis fortfarande att stoppa utvecklingen av njurskador.
Svettdrypande plåster visar hur du mår
Svett luktar illa och lämnar fläckar på kläderna. Det är pinsamt att svettas. Något som man måste gömma undan. Har man hört på maken! Kommer de svindlande visionerna i professor Seppo Vainios forskningsgrupp att bli verklighet – kommer svett att bli vår vän och förtrogna? I bästa fall kommer vår svett att erbjuda helt nya möjligheter att hålla koll på hälsan. Den kan exempelvis ge information om blodsockret och sporra oss att ta hand om egenvården och motionera.
Du som har typ 2-diabetes: håll dig i rörelse
Motion är en av hörnstenarna i behandlingen av typ 2-diabetes, eftersom fysisk aktivitet minskar insulinresistensen, det vill säga förbättrar vävnadernas förmåga att använda socker och transportera det vidare till målvävnader, bland annat muskler. Motionen bör vara regelbunden och varierad. Det är aldrig för sent att sätta i gång.
Må bra-handen – ett hjälpmedel för bättre psykiskt mående
Fick du tillräckligt med sömn i natt? Åkte du och handlade med bil eller cykel? Kom du ihåg att ringa din mamma? Hade du tid för keramikkursen efter jobbet? Psykiskt välbefinnande består av många olika element som man kanske inte alltid kommer att tänka på i vardagen. Må bra-handen är ett koncept som har tagits fram av MIELI Psykisk Hälsa Finland rf. Övningen hjälper dig att skapa dig en konkret uppfattning av de olika aspekterna av välbefinnande.
Styrka och protein – förebygg skörhet upp i åren
Gerasteni är en åldersrelaterad form av skörhet eller bräcklighet som skiljer sig från normalt åldrande. Det innebär svaghet och trötthet, aptitlöshet och undernäring, muskel- och benförlust, långsamhet och snubblande. Lyckligtvis kan skörhet hos äldre förebyggas och behandlas.