Siirry sisältöön

Nytt nummer ute nu: Diabetes 2/2023 med svensk bilaga

Våren kommer närmare med sin skira grönska och sina ljusa kvällar. Det är en bra tid för ett nytt läsvärt nummer av svenska bilagan till Diabetes.

I aprilnumret får du läsa om bland annat störningar i läkemedelstillgången och munhälsans betydelse för blodsockret. Du får också veta vad du kan göra när blodsockret åker berg-och-dalbana. Missa inte heller våra tips om vattenträning, för snart är det dags att ta paus från simhallen och i stället hoppa i plurret ute i den vackra naturen.

Plock bland artiklarna på svenska:

Priskonkurrens ger störningar i läkemedelstillgången

Långa och sårbara produktionskedjor, men också priskonkurrens är de vanligaste orsakerna till problem med läkemedelstillgången. Mer sällan handlar det om en oväntad och kraftig ökning i efterfrågan, som i fallet Ozempic. Dessutom kan vilka fördröjningar som helst under produktionen eller transporten ge upphov till störningar i tillgången. När det är svårt att få tag på ett läkemedel är det bäst att diskutera alternativa läkemedel med den behandlande läkaren. I händelse av en kris upprätthåller Finland ett lagstadgat obligatoriskt lager av de viktigaste läkemedlen, exempelvis av insulin.

Bättre följsamhet till medicinering med rätt information

Uppskattningsvis hälften av alla receptbelagda läkemedel som ordineras för långvariga sjukdomar tas inte alls. Med andra ord slösas patientens pengar och samhällets resurser bort. Även en halvdan läkemedelsbehandling kostar pengar, men utan fullgod effekt. I värsta fall kan sjukdomen förvärras.

Kirsi Kvarnström, ansvarig provisor på HUS, har i sin doktorsavhandling undersökt varför många låter bli att ta sina mediciner. Brist på information om sjukdomen och behandlingen, diskussioner om biverkningar på sociala medier och bland bekanta och ständigt nya läkarkontakter försämrar följsamheten till medicineringen. Dessutom har många så små inkomster att de inte har råd att ta ut sina mediciner.

Högt blodsocker är en risk för munhälsan

Dåligt kontrollerad diabetes ökar risken för munsjukdomar: tandköttsinflammation, parodontit och svampinfektioner i slemhinnorna. Högt blodsocker och diabetesmediciner ger upphov till muntorrhet. När skyddet från saliven fattas, kan sjukdomar i munnen förvärras. Dessutom kan blodsockerbalansen försämras av parodontit, som drabbar tandfästet. Vidare ökar risken för dels hjärt- och kärlsjukdomar, dels hjärtinfarkt och stroke.

Vattenträning ger styrka och energi

Vattenträning förbrukar energi, förbättrar konditionen och ökar styrkan. Både kropp och sinne slappnar av.

Vattnets positiva effekter bygger på dess lyftkraft, motståndskraft och hydrostatiska tryck. Det gör att kroppen förbrukar mer energi i vatten än på torra land. En person som är omgiven av vatten upp till halsen väger bara lika mycket som huvudet, alltså ungefär fyra kilo. Så varken övervikt eller ledbesvär är något hinder för effektiv aerobisk träning i vatten, även om det kan vara problem med att jogga eller löpa ute i det fria.

Blodsockret åker berg-och-dalbana

Särskilt vid typ 1-diabetes är det ingen lätt match att hantera blodsockernivåerna eftersom det är så många variabler inblandade. Det är känt att behovet av basinsulin kan variera med 10–20 procent från dag till dag. Lägg till detta inexakt dosering av direktverkande insulin plus mat, aktivitetsnivåer och känslomässiga tillstånd under dagen. Med den kombinationen är det egentligen ett under att så många lyckas hålla blodsockret på stabil nivå.

I artikeln diskuterar två diabetesläkare orsaker till för låga och för höga blodsockervärden och svängande blodsocker samt ger råd för hur man kan rätta till läget.

Var inte ensam när diabetes tar på krafterna

Typ 1-diabetes är ingen trevlig kompis. Precis när du tror att du har sjukdomen under kontroll får något odefinierat eller okänt dina blodsockervärden ur kurs. Samtidigt finns det en oro för att få någon följdsjukdom att dras med, kanske två, om du inte får ordning på blodsockret. Också föräldrar till barn med diabetes kan drabbas av utmattning.

Man får aldrig ta en ordentlig semester från sin diabetes och egenvården hur trött man än är.  Men tänk på att det finns någon på din vårdenhet som du kan prata om utmattningen med.

Avslutningsvis

Glöm inte Svenska träffen i Vasa den 2–3 september! Kolla program och annat i annonsen i svenska bilagan.

Resumé på finska