Siirry sisältöön

Årets sista nummer av Diabetes med svensk bilaga ute nu!


Följdsjukdomar, alkoholkonsumtion och njursjukdom, men också god sömn och hälsofrämjande motion.

Julen står för dörren och Diabetes 6/2022 med svensk bilaga dimper ner i postlådan lagom till helgen. Artiklarna går i både dur och moll. Diabetes kan ge upphov till många komplikationer och följdsjukdomar, men det går att få bukt med dem. Många har sömnproblem, men också de kan lindras. På köpet kommer betydligt bättre psykiskt mående. Motion är medicin och den goda nyheten är att soffpotatisar kan höja konditionen med relativt liten ansträngning. Allt detta och mycket annat kan du läsa i årets sista nummer av svenska bilagan. God jul och gott nytt år!

Diabetes ökar risken för många andra sjukdomar

Diabetes är en sjukdom som drabbar hela kroppen. Ett problem leder lätt till ett annat – och ett tredje. Högt blodsocker skadar blodkärlen och det är den bakomliggande orsaken till många följdsjukdomar vid diabetes. God blodsockerbalans och en hälsosam livsstil förebygger skador på kärlen och kan rentav stoppa en pågående ogynnsam utveckling. Med bättre hälsa och livsstilsförändringar följer också bättre psykiskt mående. Det sätter i gång en positiv spiral.

Njursjukdom kan förebyggas och stoppas

Vid typ 2-diabetes uppträder de första tecknen på njursjukdom ofta redan vid diagnostidpunkten. Senare kan upp till hälften av alla med typ 2-diabetes insjukna. Men skador på njurarna kan stoppas och diabetisk njursjukdom kan förebyggas med god diabetesvård. Den förväntade livslängden är betydligt längre utan njurskador.

Gör en ärlig bedömning av din alkoholkonsumtion

Det finns ingen riskfri alkoholkonsumtion. Även måttligt alkoholbruk kan ge hälsoproblem: trötthet, humörsvängningar, sömnproblem och viktuppgång. Stor alkoholkonsumtion belastar de inre organen. Många tror att en eller två drinkar hjälper dem att varva ner vid stress. Men är det verkligen så? Du kan testa din situation genom att helt och hållet ta paus från drickandet.

Ljus i sinnet, mer kvalitet i sömnen

Kroppen kan ligga utmattad under täcket, men sinnet kan vara hur aktivt som helst. Det stimulerar kroppens stressmekanismer och aktiverar hjärnbarken. Resultatet är att man ligger vaken i sängen. Det är viktigt att i god tid före sänggående försöka skjuta undan alla tankar som triggar psyket:  jobbet, problem i familjen eller en spännande film. Psykoterapeuten Heli Järnefelt ger råd om sömn och avslappning.

Syrebrist i benen ger inte alltid kraftiga symtom

Benartärsjukdom är en sjukdom som täpper till artärerna i benen. Den smyger sig långsamt på. Sjukdomen kan göra sig påmind som smärta i vaderna när man går eller som värk i benen när man ligger, men också långt gången benartärsjukdom kan vara symtomfri. Sjukdomen måste förebyggas och behandlas väl. Om benen drabbas av kronisk syrebrist, kan amputation vara den enda realistiska behandlingsmöjligheten, säger Veerakaisa Koivunen, som specialiserar sig inom plastikkirurgi. Sjukdomen kallas också ocklusiv artärsjukdom i nedre extremiteterna.

Rörelse är ett undermedel och kostar ingenting

Om det fanns en tablett med alla hälsofördelar med träning inbyggda, skulle den förmodligen vara världens mest effektiva hälsobringande läkemedel. Vår folkhälsa skulle förbättras i ett huj, om varje finländare rörde sig regelbundet en aning mer än i dag. Men bara 15 procent av finländarna motionerar enligt rekommendationerna. En tröst är dock att soffpotatisar snabbt får bättre hälsa och välbefinnande av relativt lite fysisk aktivitet.

Resumé på finska