Diabetes ja asepalvelus

Diabeetikoiden varusmiespalvelus ei ole enää mahdollista

Pääesikunta teki helmikuussa 2019 päätöksen, että diabetes on jatkossa aina este varusmiespalveluksen suorittamiselle. Päätöstä perusteltiin palvelusturvallisuuteen kohdistuvilla riskeillä. Päätös tehtiin Sotilaslääketieteen keskuksen asiantuntijatyöryhmän raportin ja suosituksen perusteella. 

Diabetesliitto ilmoitti pettyneensä päätökseen ja kirjelmöi Pääesikunnalle tuoden esiin maanpuolustushalukkaiden diabeetikoiden ja heidän perheidensä harmistuksen.

Tätä ennen diabeetikko oli voinut hakeutua vapaaehtoisena suorittamaan asepalvelusta, jos hän täytti tietyt diabeteksen kestoon ja hoitotasapainoon liittyvät ehdot. Diabetesliiton näkemyksen mukaan aiempi menettely toimi hyvin ja mahdollisuus suorittaa asepalvelus vapaaehtoisena oli tarpeellista diabeetikoiden tasa-arvon vuoksi.

Puolustusvoimissa palveli tyypin 1 diabeetikoita vuodesta 2001 lähtien. Tuolloin alkoi tutkimus diabeetikoista asepalveluksessa. Tutkimusta seurasi useita vuosia kestänyt kokeilu, jossa vapaaehtoiset diabeetikot, jotka täyttivät tietyt ehdot, saivat suorittaa asepalveluksen.

Vuosina 2001–2017 asepalvelukseenn astui 120 diabeetikkoa. Palvelukseen astuneiden keskeyttämisprosentti oli 13, mikä ei eroa merkittävästi muista varusmiehistä. Diabeetikot suorituivat myös palveluksestaan hyvin eikä vakavia seurauksia lääkärikäyntiä edellyttävistä tapahtumista palvelusaikana aiheutunut.

Toistaiseksi viimeiset diabeetikot aloittivat palveluksensa tammikuussa 2018.

YLEn juttu diabetesta sairastavasta ammattisotilaasta 19.3.2019


Sivua viimeksi päivitetty: 20.3.2019